Wielorazowe torby - ekologiczne, ale czy zdrowe?

Zdjęcie autorstwa Kristina D.C. Hoeppner / CC BY

Ekolodzy od dawna już przekonują nas, żebyśmy wybierali torby z materiału lub przynajmniej grubej folii, zamiast foliówek. Nie wyrzucając reklamówki zaraz po przyniesieniu zakupów do domu, możemy przyczynić się do ochrony naszego środowiska i do zmniejszenia ilości odpadów.

Ekologia nie powinna jednak stać w sprzeczności ze zdrowym rozsądkiem. Jeśli więc chcemy w taki sposób pomagać środowisku, zadbajmy też od razu o swoje własne bezpieczeństwo i zdrowie — i odpowiednio postępujmy z ekologicznymi torbami.

Kanadyjska Agencja Zdrowia wydała niedawno szereg zaleceń, dzięki którym możemy być nie tylko ekologiczni, ale także zdrowi i nie narażeni na rozmaite zakażenia pokarmowe. Chodzi o postępowanie dotyczące dbania o wielorazowe torby oraz przenoszenia w niej żywności.

Główne niebezpieczeństwo polega na tym, że w takich torbach nosimy wszystko.

Wielorazówki służą nam do przenoszenia pieczywa, warzyw, ryb, mięsa, środków higieny — i wszelkich zakupów, które praktycznie codziennie robimy. Stają się przez to idealnym środowiskiem dla rozwoju bakterii chorobotwórczych. Można jednak tego efektu uniknąć, właściwie oczyszczając torby po użyciu i odpowiednio przenosząc w nich produkty.

Zalecenia dotyczące toreb z materiału:

  • należy często je prać, a także prasować — dzięki temu pozbędziemy się większości bakterii;
  • jeśli robimy urozmaicone zakupy, warto mieć dwie torby i przenosić oddzielnie mięsa i ryby oraz warzywa;
  • starajmy się umieszczać "cieknące" produkty, takie jak świeże mięso, w oddzielnych, plastikowych torebkach.

Zalecenia dotyczące toreb plastikowych:

  • należy je regularnie myć za pomocą ciepłej wody i mydła lub środka do mycia naczyń;
  • nie używajmy toreb, które jeszcze nie wyschły po myciu;
  • tak samo czyścić należy foliówki wielokrotnego użytku, w których przenosiliśmy np. świeże mięso.

Zalecenia dotyczące transportu pożywienia:

  • nie przenośmy w jednej torbie świeżego mięsa i świeżych warzyw, aby uniknąć skażenia między nimi;
  • podobnie nie mieszajmy ze sobą warzyw, mięs oraz pieczywa;
  • jeśli przenosimy zarówno produkty spożywcze, jak i chemię gospodarczą, potrzebujemy więcej niż jednej torby.

Stosowanie tych zaleceń sprawi, że będziemy dbać nie tylko o nasze środowisko — ale i o własne zdrowie.

Zobacz również: 10 urodowych trików, które musisz znać

źródło: Health Canada

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze