Czy picie wody obniża ryzyko powstawania cukrzycy?
EWELINA CZARCZYŃSKA • dawno temuDieta ma duży wpływ na rozwój rozmaitych chorób metabolicznych, z których coraz większym problemem staje sięcukrzyca typu 2. Główną przyczyną jej powstawania jest nieumiejętne komponowanie diety, pomijające istotne składniki — i dostarczające zdecydowanie za dużo niekorzystnych.
Jednym z tych istotnych jest niedoceniana często czysta woda, zastępowana obecnie zbyt często słodzonymi napojami gazowanymi. Jak się okazuje, picie większej ilości wody może chronić nas przed zbyt wysokim poziomem cukru we krwi.
Interesującą analizę wpływu naszej diety na powstawanie ryzyka cukrzycy wykonali niedawno naukowcy z San Diego. Pod uwagę wzięto czynnik dotychczas zaniedbywany: ilość wypijanej codziennie czystej wody.
Badanie przeprowadzono na podstawie danych dotyczących 3615 mężczyzn i kobiet, którzy na początku testów mieli normalny poziom glukozy we krwi. Oprócz czynników ryzyka cukrzycy, takich jak otyłość, aktywność fizyczna, spożywanie dużych ilości słodkich napojów czy piwa, badanych zapytano również o dzienne spożycie czystej wody.
Zobacz również: 10 urodowych trików, które musisz znać
Ponowne badania dotyczące poziomu glukozy u tych osób przeprowadzono po 9. latach.
Wyniki wskazują, że picie codziennie minimum 4 szklanek wody powoduje spadek ryzyka wysokiego poziomu glukozy o 21% w porównaniu z grupą osób, które piją jej średnio poniżej dwóch szklanek na dobę. Wynik ten powtarzał się niezależnie od tego, jakie inne czynniki ryzyka występowały u danego uczestnika badania.
Doktor Ronan Roussel — prowadzący badania — wskazuje, że nie wiadomo jeszcze do końca, na czym polega zależność. Jest to jednak kolejny powód, dla którego powinniśmy zwracać uwagę na to, co pijemy.
My zaś przypominamy: latem wody potrzebujemy jeszcze więcej.
Pogoda na razie nas nie rozpieszcza, ale gorące dni niebawem wrócą. Należy wtedy pić więcej płynów, z których najlepszym i najskuteczniej uzupełniającym płyny w naszym organizmie — jest właśnie czysta woda.
źródło: MedicineNet.com
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze