Wysokotłuszczowa dieta matki może powodować cukrzycę u dziecka

Dieta wysokotłuszczowa u osób dorosłych może powodować powstawanie cukrzycy typu II. Skutek ten można odwrócić za stosując zasady racjonalnego odżywiania — uważać jednak powinny kobiety, będące w ciąży. Dla ich dzieci duża zawartość tłuszczy nasyconych w diecie może być groźna.

Opublikowane we wrześniowym wydaniu Journal of Lipid Research wyniki badań wskazują, że metabolizm dziecka, którego matka w ciąży lub okresie karmienia stosowała taką dietę, może zostać uszkodzony — i zwiększyć ryzyko cukrzycy także u niego.

Podstawowym medium dziedziczenia chorób metabolicznych jest DNA — dziedziczymy je po obojgu rodziców co sprawia, że narażeni jesteśmy na te same przypadłości, które występowały u nich. Naukowcy jednak cały czas próbują zrozumieć inne mechanizmy tworzenia się regulacji metabolizmu w czasie życia płodowego.

Istotnym czynnikiem jak się okazuje jest dieta.

Naukowcy z USA przeprowadzili doświadczenie, w którym za pomocą wysokotłuszczowej diety wywołano u myszy objawy cukrzycy typu 2. Jak można się było spodziewać, po ponownej zmianie ich menu na bardziej racjonalne, objawy ustąpły lub znacznie się zmniejszyły.

Kiedy jednak w grupie testowej znajdowały się myszy będące w okresie ciąży, u ich potomstwa także znacznie zwiększało się ryzyko cukrzycy — i to nawet wtedy, kiedy po narodzinach małe gryzonie dostawały od początku zbilansowane pożywienie. Podobnie było także u kolejnego pokolenia, jak więc sugeruje badanie, wpływ diety może być znacznie szerszy, niż sądziliśmy dotąd.

Nie przeanalizowano jeszcze danych dotyczących ludzi.

Badanie prowadzone było na myszach, toteż naukowcy nie wysnuwają jeszcze konkretnych wniosków dotyczących kobiet ciężarnych i ich potomstwa. Przypominają jednak, że istotny wpływ diety matki na dziecko będące w okresie płodowym jest znany — na przykład dzieci kobiet niedożywionych częściej zapadają na choroby układu krwionośnego i nadciśnienie tętnicze. W przypadku cukrzycy może więc być podobnie.

W krytycznym okresie rozwoju, czyli w życiu płodowym oraz zaraz po narodzinach, nasz metabolizm może zostać trwale uszkodzony. Wszystkie składniki odżywcze przyjmujemy wówczas z organizmu matki, dlatego to jej dieta determinuje sposób, w jaki będzie funkcjonować nasz organizm.

źródło: ScienceDaily

Zobacz również: Najczęstsze problemy zdrowotne kobiet w ciąży

Dietetyk: Warszawa Gdańsk Bydgoszcz Lublin

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Lifestyle:

Napoje light mają mniej kalorii, ale nie są zdrowsze Medytacja to wymierne korzyści zdrowotne Czy kary za brak szczepień są zgodne z prawem? Siedzący tryb życia podnosi ryzyko zatorowości płucnej Czy picie wody obniża ryzyko powstawania cukrzycy?