Odchudzanie jest skuteczniejsze u osób... szczupłych

Zdjęcie stóp / Shutterstock

Każdy kto walczył kiedyś choćby z kilkoma nadprogramowymi kilogramami wie, jak trudno jest się ich czasami pozbyć. Nie jest także tajemnicą, że im tych kilogramów więcej — tym wszelkie metody są mniej skuteczne i wymagają większego wysiłku, żeby uzyskać zamierzony efekt.

Naukowcy odkryli, że wynika to nie tylko z samego faktu posiadania większej masy ciała, a więc i konieczności schudnięcia o wiele kilogramów. Przeciwko odchudzającym się otyłym osobom działa także chemia ich własnego organizmu.

Osoby ze znaczną nadwagą narzekają często, że wielokrotnie próbowały się odchudzać — i nic z tego nie wyszło. Po początkowej utracie kilku kilogramów, następował okres niemal zupełnego zahamowania utraty masy ciała, co powodowało po prostu zniechęcenie i powrót do dawnych nawyków.

Aby wyjaśnić ten fenomen, naukowcy prześledzili procesy chemiczne w organizmie.

Najczęściej wykorzystywaną metodą odchudzania jest ograniczenie ilości przyjmowanego pożywienia. Organizm odbiera to jako swoistą głodówkę i uruchamia procesy kompensacyjne. Okazuje się jednak, że inne są one u osób raczej szczupłych, a zupełnie inaczej wyglądają w przypadku osób z nadwagą.

Dlaczego tak jest?

Winna jest naprawdopodobniej dieta jednej i drugiej grupy:

  • osoby szczupłe spożywaja zwykle ogólnie niewiele tłuszczów,
  • otyli przeważnie zaś mają ich w swoim pożywieniu całkiem sporo.

Jak duży ma to wpływ na procesy chemiczne w organizmie, wykazało doświadczenie na myszach. Podczas eksperymentu podzielono je na dwie grupy, z których jedna przez 3. miesiące karmiona była pokarmami o niskiej zawartości tłuszczu, a druga w tym czasie miała dietę wysokotłuszczową. Po 3. miesiącach u obu grup myszy zastosowano 24-godzinną głodówkę, po której sprawdzono masę ich ciała.

Wyniki były dość zaskakujące:

  • myszy, które były na diecie niskotłuszczowej, straciły około 18% masy ciała;
  • gryzonie z diety wysokotłuszczowej straciły zaś jedynie 5% wagi.

Zobacz również: Najczęstsze problemy zdrowotne kobiet w ciąży

Naukowcy wskazali, że regulujące chudnięcie procesy chemiczne, działające sprawnie u zwierząt szczupłych, były blokowane przez dietę wysokotłuszczową.

Nie bez znaczenia jednak było również to, że zwierzęta szczuplejsze zdecydowanie chętniej i częściej ruszały się podczas głodówki — podczas gdy druga grupa miała wyraźny spadek nastroju i unikała aktywności.

źródło: MedicineNet

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Lifestyle:

Napoje light mają mniej kalorii, ale nie są zdrowsze Medytacja to wymierne korzyści zdrowotne Czy kary za brak szczepień są zgodne z prawem? Siedzący tryb życia podnosi ryzyko zatorowości płucnej Czy picie wody obniża ryzyko powstawania cukrzycy? Wysokotłuszczowa dieta matki może powodować cukrzycę u dziecka Przepisy nieskuteczne - palarnie nie chronią niepalących Kanadyjskie Towarzystwo Kardiologiczne zmienia zdanie - nie należy łykać Aspiryny Życie w mieście zwiększa ryzyko chorób psychicznych