Kiedy potrzebny jest dietetyk?
EWELINA CZARCZYŃSKA • dawno temu
Wiele chorób przewlekłych, coraz częściej występujących nie tylko u dorosłych, ale też u dzieci, jest efektem złej diety. Przeważnie też to właśnie sposób odżywiania odpowiada za rozwój lub zatrzymanie się postępu choroby, oraz za kondycję chorego i jego komfort życia.
Tymczasem lekarze alarmują, że w polskich szpitalach i poradniach, także tych ściśle związanych z chorobami metabolicznymi — brakuje specjalistów dietetyki.
Zdaniem WHO, niemal 70% wszystkich chorób ma swoje podłoże w niewłaściwym sposobie odżywiania. Do chorób przewlekłych, mających z nim ścisły związek, zaliczyć można nie tylko otyłość — ale także cukrzycę, czy nadciśnienie tętnicze. Tych chorób nie można skutecznie leczyć, jeśli nie zwróci się przy tym uwagi na sposób odżywiania pacjentów.
Niestety, na drodze stają pieniądze i… przepisy.
W Polsce brakuje regulacji prawnych dotyczących zawodu dietetyka. Nie sprecyzowano, kto może nim być, ani też jaki ma zakres obowiązków i odpowiedzialności. Nie ma więc określonej pozycji dietetyków w hierarchii pracowników ochrony zdrowia — przez co często nie są po prostu zatrudniani tam, gdzie bardzo ich potrzeba.
Praktyka pokazuje jednak, że specjaliści żywienia są nieodłącznym elementem skutecznej terapii. Absolutna większość, bo aż 80% Polaków, przekonanych jest, że odżywia się zdrowo — nie widzi więc powodu wprowadzać zmian. Tymczasem spożywamy zbyt wiele tłuszczów, głównie pochodzenia zwierzęcego, cukru, za mało natomiast ryb, warzyw i produktów mlecznych. Zwykle też nasza dieta jest zdecydowanie zbyt mało urozmaicona.
Zobacz również: Najczęstsze problemy zdrowotne kobiet w ciąży
Dietetyk powinien współpracować z lekarzem.
Kardiolodzy, diabetolodzy czy nawet interniści, nie przechodzą zazwyczaj specjalnych szkoleń z zakresu żywienia. Dietetyk, mający bardzo dokładną wiedzę z zakresu towaroznawstwa żywności, zasad żywienia w różnych stanach chorobowych, procesu przygotowywania posiłków i ustalania ich odpowiedniej wartości kalorycznej i składu — może znacznie przyczynić się do skuteczności leczenia.
źródło: Rynek Zdrowia
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze