Powódź - Sanepid przypomina o środkach ostrożności!

Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Katowicach przygotowała dla powodzian ulotki z informacjami, które mogą być istotne dla zachowania bezpieczeństwa na zalanych wodą terenach. Przypomina się w nich, że tylko rygorystyczne przestrzeganie zasad higieny chroni przed zachorowaniem, między innymi na zakaźne schorzenia przewodu pokarmowego — dur brzuszny, czerwonka, salmonellozy czy inne choroby biegunkowe.

Sanepid przygotował specjalne ulotki, w których przypomina o zasadach, jakich trzeba koniecznie przestrzegać.

  • Bakterie i zarazki osadzone przez wodę w glebie oraz chłodnych, wilgotnych pomieszczeniach, mogą być zdolne do zakażania nawet przez kilka tygodni. Należy je niszczyć wszędzie tam, gdzie jest to możliwe.
  • Odkażanie studni i ujęć wody należy przeprowadzić wapnem chlorowanym, oczyszczając je uprzednio ze wszystkich osadów. Ściany, podłogi i sprzęty gospodarcze odkażamy chemicznymi środkami czyszczącymi. Pomieszczenia należy wywietrzyć, osuszyć i odmalować.
  • Wodę do picia oraz do mycia spożywanych na surowo owoców i warzyw koniecznie trzeba przegotować. Surowe produkty pochodzenia zwierzęcego oraz warzywa należy traktować jako zakażone i nie dopuszczać do ich zetknięcia z produktami gotowymi do spożycia.
  • Nie podawać dzieciom i nie spożywać samemu żadnych produktów, które zostały zalane bądź zawilgocone, a nie są pakowane hermetycznie. Nawet, jeżeli nie wykazują oznak zepsucia.
  • Artykułów spożywczych niewiadomego pochodzenia, niebadanego mięsa i jego przetworów — również poddawanych gotowaniu lub smażeniu — pod żadnym pozorem nie zjadamy ani nie karmimy nimi zwierząt.
  • Żywność zanieczyszczona, pokryta szlamem i taka, do której dostała się woda lub została zawilgocona, należy bezwzględnie zniszczyć. Dotyczy to również zawartości weków, słoików czy butelek z zakręconymi przykrywkami.

Zobacz również: 10 urodowych trików, które musisz znać

  • Nie spożywać owoców i warzyw z zalanych przydomowych ogródków i działek.
  • Zastawę stołową, garnki, sztućce, przed użyciem trzeba umyć w silnym roztworze środka dezynfekcyjnego po bardzo dokładnym usunięciu wszelkiego brudu i błota. Polecany jest roztwór łyżka bielinki na cztery litry wody albo 1% roztwór chloraminy.

Służby sanitarne prowadzą stały nadzór nad ujęciami wody oraz żywnością. Jak powiedział Jan Bondar, rzecznik prasowy GIS, nie ma w tej chwili obaw przed wybuchem epidemii.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Polska:

Bierzesz stale leki? Zabezpiecz sobie ich ilość przed wyjazdem Tomograf jest zajęty, bo diagnozują trądzik Mały chłopiec zmienia nasze nastawienie do przeszczepów? Do lekarza w niedzielę... tylko gdzie? Pacjenci sami modyfikują dawki leków - i tworzą ryzyko powikłań Wyleczyć raka... salmonellą? Tłuszcz i cukier będą oznaczone kolorami na opakowaniach Prywatny ośrodek leczenia anoreksji i bulimii powstanie w Rzeszowie Ostra walka z dopalaczami! Bierne palenie jest bardziej szkodliwe, niż myślisz Gdańsk zaprasza na Piknik na Zdrowie 2010 Łódź: śmiertelna ofiara dopalaczy? - prokuratura wyjaśnia sprawę Brakuje profilaktyki dla chorób przewlekłych u dzieci Edukacja seksualna? Cóż, nie ma jej... Stomatologia jest najdroższym kierunkiem studiów w Polsce Polskie medyczne systemy komputerowe za unijne pieniądze Multimedialna sala operacyjna w Białymstoku