Większa pupa zdrowsza niż myślisz

Tkanka tłuszczowa w dolnej części naszego ciała produkuje hormony, które chronią przed niektórymi chorobami. Trochę kochanego tłuszczyku w okolicy bioder i ud może mieć zbawienny wpływ na zdrowie, jako że chroni nas przed schorzeniami, sugerują naukowcy.

Wnioski powyższej pracy stanowią streszczenie badań, skupiających się nad wpływem odkładającego się tłuszczu w różnych częściach naszego ciała, szczególnie w rejonie ud i bioder.

Jak twierdzi kierownik zespołu naukowego Konstantinos Manolopoulos z University of Oxford, już od jakiegoś czasu wiadomo, iż tkanka tłuszczowa jest ważna dla zdrowia, choć dopiero ten podsumowujący wszystkie uprzednie prace artykuł pokazuje, że tłuszcz na udach i biodrach pomaga zmniejszyć ryzyko cukrzycy i chorób serca.

Następnym krokiem będzie dowiedzenie się, w jaki sposób nasz organizm decyduje o tym, gdzie odkładać zbędny tłuszczyk… Kiedy znajdziemy odpowiedz na to pytanie, wówczas będzie można pomyśleć o zastosowaniu w leczeniu, być może w formie prewencyjnej redystrybucji wspomnianej tkanki tłuszczowej, wyjaśnia Manolopoulos.

Badacze jednocześnie odkryli, iż nie każda tkanka tłuszczowa jest sobie równa.

Tłuszcz w okolicy brzucha jest uważany za bardziej aktywny metabolicznie, niż ten w okolicy pupy, i choć teoretycznie może to brzmieć dobrze, jako że ten tłuszcz rozkłada się łatwo, wynikiem jego obecności jest uwolnienie substancji zwanych cytokinami, które są związane z chorobami układu krążenia, opornością na insulinę oraz cukrzycą. Co więcej, badania przeprowadzone na myszach laboratoryjnych, które miały duże brzuchy, wykazały, iż stan ten wzmaga stan zapalny i jest powiązany ze zwiększonym ryzykiem ataku serca.

Naukowcy sądzą, iż tłuszcz na udach i biodrach produkuje korzystne dla organizmu hormony, które chronią przed wspomnianymi chorobami, choć zaznaczają, iż niezbędne są dalsze prace, by potwierdzić tę tezę.

Dodatkowo tłuszcz w niższych partiach ciała zatrzymuje kwasy tłuszczowe, dlatego też warto zatrzymać go, choć w niewielkiej ilości.

Zobacz również: Najczęstsze problemy zdrowotne kobiet w ciąży

Jeśli kwasy tłuszczowe nie zostaną zatrzymane w tkance tłuszczowej, wówczas przedostają się do innych narządów, takich jak wątroba czy tętnice, gdzie mogą wywołać cukrzycę bądź choroby serca.

Badacze nie są pewni, w jaki sposób organizm decyduje o rozmieszczeniu tkanki tłuszczowej, choć, jak mówią, po części ma to zapewne podłoże genetyczne.

Badanie opublikowano w czasopiśmie „International Journal of Obesity”.

Źródło: abcZdrowie.pl

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Nowinki:

Nowotwory są groźniejsze dla mężczyzn Neurostymulator pomoże kontrolować pęcherz moczowy Czy szwedzkim chirurgom uda się przeszczepić macicę? Będzie można odwrócić przerost mięśnia sercowego Czy osoby niewidome korzystają z echolokacji? Pod wodą słyszymy przez... kości Czy wyleczymy chorobę Parkinsona? Nikotyna na ból zęba Nowe neurony i ich połączenia ważne nie tylko dla pamięci Zapłodniona komórka jajowa dzieli się mimo błędów Mikroudary mózgu mogą zwiększać ryzyko zawału serca Samodestrukcja komórek raka piersi Naukowcy uderzą w nowotwory... diamentami Uszkodzone zawałem serce może... odrosnąć! Męska płodność zależna od stanu... kości Osoby wielojęzyczne mają lepszą pamięć Patrzenie na własne ciało zmniejsza poziom bólu Wiadomo już, skąd pochodzi agresja Witamina D niezbędna do rozwoju i utrzymania sprawności płuc Odnaleziono nowy marker zawału serca Dotyk matki jest bardzo ważny dla wcześniaka Koniec problemów z łysieniem...? Głos matki aktywuje naukę języka u dziecka Kolejny wzmacniacz pamięci - odnaleziony