Ciemne alkohole wywołują gorszego kaca!

Zbliżają się święta i sylwester, pijemy wówczas alkohol i następnego dnia zazwyczaj cierpimy z powodu okropnego kaca. Jeśli należymy do tych osób, którym zdarza się przesadzić z ilością wypitych procentów, powinniśmy się trzymać trunków o jasnym zabarwieniu, albowiem, jak twierdzą naukowcy, wywołują one lżejszego kaca…

Ciemne alkohole, takie jak burbon, zawierają więcej toksycznych właściwości, które powodują gorszego kaca, niżeli te jasne, jak na przykład czysta wódka, a zatem wypicie burbona spowoduje gorszego kaca niż wódka.

Dzieje się tak, bowiem materiały (ziarna, drewniane beczki) użyte w procesie fermentacji, wytwarzają niewielkie ilości toksycznych produktów ubocznych zwanych kongenerami. Te złożone cząsteczki organiczne zawierają aceton, olej fuzlowy i garbniki, a ich największa ilość występuje w ciemnych trunkach. Burbon zawiera 37 razy więcej kongenerów niż czysta wódka.

Damaris J. Rohsenow z Brown University, USA, zaznacza, iż bardzo ważne jest, by ludzie zdawali sobie sprawę z tego, iż kac obniża nasze zdolności myślenia, wykonywania zadań, refleks, czujność oraz umiejętność podejmowania szybkich i trafnych decyzji.

Zespół naukowy pod kierownictwem Rohsenow sugeruje, iż czerwone wino może wywołać gorszego kaca niż białe jako, że zawiera ono więcej toksycznych kongenerów, choć podkreśla, iż badanie skupiło się głównie na porównaniu efektu picia burbona i wódki.

Badanie zostało przeprowadzone na 95 zdrowych ochotnikach obu płci w wieku między 21. a 33. rokiem życia. Uczestnicy nie byli wcześniej leczeni na jakiekolwiek problemy o podłożu alkoholowym ani nie cierpieli na zaburzenia snu.

Na potrzeby doświadczenia poproszono ich o spożycie czystej wódki lub burbona, a następnej nocy podano im napój placebo bez zawartości kofeiny czy alkoholu. Badacze stale dokonywali pomiaru stężenia alkoholu w wydychanym powietrzu wśród uczestników do momentu, gdy odczyty wyraźnie wskazywały na stan upojenia.

Następnego dnia ochotnicy zostali poproszeni o ocenę siły swojego kaca – określając go jako niewielki lub żaden bądź obezwładniający. Wykonano dodatkowo testy diagnozy neuropsychologicznej, by ewaluować czujność, prędkość  reakcji oraz umiejętność koncentracji podczas kaca. Wyniki wykazały, iż picie uszkadza wyżej wymienione zdolności.

Zobacz również: Jakie herbaty ułatwiają odchudzanie?

Co więcej, większe stężenie kongenerów zdawało się wzmagać intensywność odczuwanego kaca, albowiem uczestnicy konsumujący burbon mieli gorszy ból głowy od tych, co pili wódkę.

Jak uniknąć kaca?
— Pij powoli i na pełny żołądek.
— Pij dużo wody.
— Pij z umiarem.

Źródło: abcZdrowie.pl

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Lifestyle:

Napoje light mają mniej kalorii, ale nie są zdrowsze Medytacja to wymierne korzyści zdrowotne Czy kary za brak szczepień są zgodne z prawem? Zła wiadomość dla miłośników surowych kiełków Nowatorski zabieg neurologiczny przeprowadzono w Bydgoszczy Siedzący tryb życia podnosi ryzyko zatorowości płucnej Czy picie wody obniża ryzyko powstawania cukrzycy? Wysokotłuszczowa dieta matki może powodować cukrzycę u dziecka Przepisy nieskuteczne - palarnie nie chronią niepalących Kanadyjskie Towarzystwo Kardiologiczne zmienia zdanie - nie należy łykać Aspiryny Życie w mieście zwiększa ryzyko chorób psychicznych Odchudzanie jest skuteczniejsze u osób... szczupłych Powstanie rozpuszczalny materiał dentystyczny odbudowujący kość Biurka z bieżnią zyskują coraz większą popularność Chcesz być zdrowy i szczęśliwy na emeryturze? - zacznij planować Korea będzie leczyć uzależnionych od Internetu Kontakt z ojcem decyduje o dorosłym życiu córki Sen polifazowy jest znacznie bardziej efektywny Domowe sposoby młodych mam na przyspieszenie porodu Światowy Dzień Krwiodawcy Zielona herbata wspomaga produkcję limfocytów T Rzucić palenie - i nie przytyć Dzieci stają się agresywne kiedy za mało śpią WHO: telefony komórkowe mogą wywoływać raka