Szczupła sylwetka dzięki pomidorom
ALICJA TEBIN • dawno temu
Pomidory mogą być kluczem do bycia szczupłym. Dowiedz się w jaki sposób. Dietetycy już dawno temu odkryli, że wegetarianie i osoby, które jedzą dużo warzyw i owoców, są znacznie szczuplejsi, niż osoby stosujące standardowe diety.
Pomidory są bogatym źródłem likopenu, karetonoidu, dzięki któremu – zdaniem naukowców – dłużej utrzymuje się uczucie sytości w organizmie człowieka, poprzez obniżenie hormonów odpowiedzialnych za apetyt. Naukowcy odkryli tę zależność w wyniku badań przeprowadzonych na 17 zdrowych kobietach w wieku 18–35 lat.
Jednej grupie podano kanapki jedynie z żółtym serem, drugiej natomiast kanapki, w których chleb wzbogacony był marchewką i pomidorami. Następnie, po spożyciu kanapek, poproszono je o stwierdzenie, jak bardzo czują się syte.
Naukowcy spodziewali się, że największe uczucie sytości wystąpi u tych ochotniczek, które zjadły chleb z marchewką. Okazało się jednak, że ich prognozy były błędne – najbardziej syte były kobiety, które zjadły kanapki z pomidorem.
Zobacz również: Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?
– Przeprowadzone badania były zakrojone na bardzo małą skalę, dlatego nie możemy stwierdzić w stu procentach, który ze składników znajdujących się w pomidorze jest najważniejszy – twierdzą autorzy badań.
Likopen obecny w pomidorach, odpowiada za ich kolor, a same pomidory są jednym z głównych składników w diecie śródziemnomorskiej, którą często stosuje się przy problemach związanych z sercem, cukrzycą i demencją.
Oprócz tego uznaje się, że pomidory mogą skutecznie zapobiegać nowotworowi prostaty oraz spowalniać proces postępu choroby, gdy się już pojawi. Dieta oparta na pomidorach chroni także skórę przed poparzeniami oraz utrzymuje ją w dobrej kondycji, nawet w starszym wieku. Warzywa te są bogate w witaminę C, która ułatwia przyswajanie żelaza oraz przyspiesza proces gojenia się ran.
Źródło: abcZdrowie.pl
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze