Nietolerancja pokarmowa a żywność
MEDYCYNA24 • dawno temu
Dane podane przez Allergy UK pokazują, że 45% Brytyjczyków cierpi z powodu nietolerancji pokarmowej, co wpływa na ich stan zdrowia, powodując przybieranie na wadze, cukrzycę i inne komplikacje zdrowotne. – W ciągu ostatnich 25 lat liczba osób z nietolerancją pokarmową zwiększyła się dziesięciokrotnie – podaje Cyndi O'Meara, dietetyk i autorka książki „Changing Habits, Changing Lives Cook Book”. – Część problemu stanowi to, że podajemy naszym dzieciom żywność pełną chemii, żywność, która nie jest prawdziwa, składają się na nią tylko dodatki, aromaty i kolory.
O’Meara uważa, że nietolerancja pokarmowa może przyczynić się do podnoszenia wagi i cukrzycy. – Jeśli ludzie będą jedli żywność z laboratorium, pełną chemikaliów, cukrzyca, otyłość, choroby serca i nowotwory będą skutkami nietolerancji pokarmowej – dodaje.
Naukowcy uważają, że stres, zanieczyszczenie i środki dodawane do żywności odpowiedzialne są za wzrost liczby chorób zespołu jelita drażliwego, migren i artretyzmu. – Istnieją dowody na to, że na nietolerancję pokarmową cierpi znacznie więcej osób niż kiedykolwiek wcześniej – mówi doktor Gill Heart, biochemik York Test. – Liczba osób chorych wzrosła o 45%.
Nietolerancja pokarmowa to nieprawidłowa reakcja organizmu na pokarmy, które dla zdrowych osób są nieszkodliwe. Reakcja może powstać kilka godzin czy dni po zjedzeniu posiłku. Nie zagraża życiu, ale powoduje cierpienie i bardzo złe samopoczucie. – Jest wiele hipotez wyjaśniających wzrost nietolerancji pokarmowej. Główna jest taka, że zanieczyszczenia, gleba słabej jakości, intensywna gospodarka, dodatki do żywności i stres przekładają się na stres organizmu, szczególnie na jelita – dodaje dr Heart. – Skala problemów wywołanych przez nietolerancję pokarmową jest szeroka. Ludzie mogą cierpieć na zespół jelita nadwrażliwego czy nawet chorobę Crohna. Nietolerancja pokarmowa łączy się także z migrenami, zmęczeniem, problemami skórnymi, depresją, stanami zapalnymi w organizmie. Z powodu wielu symptomów ludzie nie łączą ich z jedzeniem.
W Wielkiej Brytanii powstało wiele przedsiębiorstw, które produkują pożywienie dla osób cierpiących na nietolerancję pokarmową. Produkty takie pozbawione są glutenu, jajek, pszenicy i przetworów mlecznych.
Źródło: Telegraph.co.uk
Alergolog: Warszawa Poznań Wrocław Kraków Gdańsk
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze