Craz-E burger: Hamburger pączkowy hitem w USA
ALICJA TEBIN • dawno temu
Nieprzejmujący się zbytnio kaloriami Amerykanie wynaleźli nowy megakaloryczny smakołyk, czyli burger pączkowy. Składa się on z cheeseburgera z boczkiem podgrillowanego z pączkiem. Jest on tak kaloryczny, iż inne tłuste potrawy chowają się przy nim w cień.
Jego 1500 kalorii cukru i tłuszczów nasyconych nie powstrzymały go od stania się wielkim hitem na dużych targach w stanie Massachusetts.
Organizatorzy 17-dniowych targów, które zakończyły się w tę sobotę, powiedzieli, iż zwiedzający kupowali około 1000 Craz-E burgerów dziennie.
Targi nazywane Big E zostały przez organizatorów opisane jako klasyczny festiwal jedzenia z zaznaczeniem, iż żaden składnik nie determinuje hamburgera, ponieważ wszystkie się wzajemnie uzupełniają.
Zobacz również: 10 urodowych trików, które musisz znać
Uważa się, że pączkowego burgera stworzył właściciel baru w miejscowości Decatur w stanie Georgia, który zastąpił bułkę pączkami, gdy skończyły mu się bułki na hamburgery.
Jego restauracja również serwuje ham dogi, hot dogi, owinięte w formie pasztecika kawałki wysmażonej wołowiny.
Burger pączkowy otrzymał tam nazwę Luther Burger po tym, jak znany piosenkarz i producent Luther Vandross powiedział, że jest fanem tych burgerów. Sprzedawane są na meczach drużyny Gateway Grizzlies z niższej ligii baseballowej w Illnois.
Źródło: telegraph.co.uk
Zobacz także:
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze