Soja pełna zdrowych tokoferoli
MAŁGORZATA KAMIŃSKA • dawno temu
Soja może zawierać duże ilości składników korzystnych dla zdrowia i tokoferolu, który może mieć właściwości antyoksydantów. Dzięki tym molekułom soja może być wykorzystana przy produkcji funkcjonalnej żywności o działaniu prozdrowotnym i być nawet wykorzystana w leczeniu niektórych chorób lub ochronie przed nimi.
Tokoferole występują w czterech postaciach, z czego γ-tokoferole w dużych ilościach występują w nasionach soi, a α-tokoferol jest największym antyoksydantem wśród nich i w organizmie człowieka przekształca się w witaminę E. Według badań opublikowanych w „Agronomy Journal” pozostałe tokoferole również mają prozdrowotne działanie i wszystkie ich odmiany mogą odgrywać pewną rolę w ochronie organizmu przed chorobami systemu sercowo-naczyniowego i rakiem.
Eksperci z McGill University w Kanadzie przeanalizowali zawartość tokoferoli w młodych genotypach z różnych środowisk. Zweryfikowali również powiązania tokoferoli z innymi charakterystycznymi cechami nasion. Wyniki badań przedstawiono na 8th Word Soybean Research Conference w sierpniu 2009 r. w Pekinie.
Philippe Seguin, prowadzący badania, skomentował je tak: Liczne odmiany α-tokoferoli zaobserwowane w różnych genotypach i brak negatywnych powiązań z innymi cechami nasion sugeruje, że możliwe będzie wyselekcjonowanie wysokich poziomów tego składnika. Będzie on pomocny w stworzeniu żywności funkcjonalnej.
Lepsze zrozumienie funkcjonowania tokoferoli może przyczynić się do rozwoju nowych możliwości wykorzystania soi i pojawienia się narynku dużej ilosci produktów na bazie soi.
Źródło: [url=http://www.healthjockey.com/2009/10/05/heart-diseases-and-cancer-could-be-averted-thanks-to-soybeans/ ]Healthjockey.com[/url]
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze