Czy słodziki mogą powodować problemy zdrowotne?

Zdjęcie słodzika / Shutterstock

Naukowcy mają zbadać, czy słodzik zwany aspartame może wywoływać problemy zdrowotne u ludzi nań wrażliwych.

Zdaniem ekspertów aspartame zawarty w ponad 4000 produktów jest bezpieczny do spożycia, aczkolwiek niektórzy konsumenci stwierdzili, iż jego obecność w produktach powoduje u nich bóle głowy, zawroty głowy, wymioty, biegunkę i zmęczenie.

Badanie, które ma przeprowadzić University of Hull, jest sponsorowane przez Food Standards Agency (FSA).
Aspartam jest 150 razy słodszy od cukru i można go znaleźć w takich produktach jak: napoje dietetyczne, batony zbożowe, jogurty i gumy do żucia.

Od dawna istniały obawy, iż słodzik jest powiązany z szeregiem problemów zdrowotnych, w tym zwiększonym ryzykiem raka, problemami z płodnością, nudnościami, podwójnym widzeniem oraz wpływem na apetyt.

Po przejrzeniu dostępnej literatury naukowej zarówno FSA, jak i European Food Safety Authority stwierdziły, iż nie znaleziono żadnych niezbitych dowodów na to, że słodzik ten jest szkodliwy dla zdrowia i ogłoszono go bezpiecznym do spożycia.

Prof. Stephen Atkin, który poprowadzi nowe badania nad aspatamem, powiedział, iż nie będą one służyły do określenia, czy jest on bezpieczny w użytku, albowiem to już zostało wcześniej ustalone… Nowe badanie będą natomiast dotyczyć tego, czy ma on wpływ na pewnych ludzi.

Zespół z University of Hull ma nadzieję, iż ich praca przyczyni się do przeprowadzenia międzynarodowego dochodzenia, które raz na zawsze wyjaśni wszelkie niejasności.

Pogląd FSA na temat bezpieczeństwa aspartamenu pozostaje niezmienny, aczkolwiek głosy niektórych konsumentów, którzy twierdzą, że źle reagują na słodzik, spowodowały, iż postanowiono dowiedzieć się więcej o tym produkcie.

Zobacz również: 8 sposobów, aby uzdrowić swój dom, czyli tajniki sztuki feng-shui

W 18-miesięcznym badaniu weźmie udział 100 osób, z czego połowa z nich skarżyła się na skutki uboczne spowodowane przez słodzik.

Źródło: news.bbc.co.uk

Zobacz także:

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Raporty:

Suplementacja witamin w czasie ciąży może zmniejszyć ryzyko autyzmu u dziecka Zwyciężyli raka - ale to nie koniec bólu Rozwój mózgu nastolatków zwiększa ich odczucie moralności Modyfikacje komórek ochronią przed skutkami ubocznymi chemioterapii Tętniaki mózgu pękają z powodu... kawy i seksu Astma: inhalatory ciśnieniowe przyszłością terapii Alergia: nieprzyjemna, ale chroni przed nowotworem Migrena nie zagraża pamięci Uwaga na dzielenie tabletek! 400-gramowe wcześniaki mają coraz większe szanse Pestycydy dratycznie zwiększają ryzyko Alzheimera Rak płuc palacza jest inny, niż niepalącego Depresja poporodowa ma również przyczyny neurologiczne Nowe odkrycie daje nadzieję nieuleczalnie chorym Cesarskie cięcie a flora bakteryjna niemowląt Farmacja dyskryminuje dzieci Suplementy wapnia - przyjmuj je rozsądnie Implanty słuchowe lepiej sprawdzają się u młodszych pacjentów Problem z witaminą D w czasie ciąży Mniejsze zanieczyszczenie środowiska to zdolniejsze dzieciaki Małe dzieci oglądające TV mają problemy w wieku szkolnym Leki OTC mogą działać niestandardowo u dzieci z nadwagą Pielęgniarki wytrącane z rytmu pracy popełniają więcej błędów Dużo mięsa w diecie to wyższe ryzyko raka pęcherza moczowego