Co dobrego ma w sobie żurawina?

Liczne badania naukowe potwierdzają dobroczynne działanie żurawiny w leczeniu wielu chorób i infekcji. Żurawina (Vaccinium macrocarpon) była używana jako lekarstwo w medycynie ludowej od niepamiętnych czasów. Dla Indian amerykańskich była podstawowym produktem w diecie. Obecnie żurawina jest stosowana w leczeniu chorób układu moczowego.

Zawiera ona składnik o nazwie proantocyjanidin, który jest antyoksydantem. Składnik ten chroni organizm przed atakami bakterii Escherichia coli, która wywołuje infekcje dróg moczowych. Żurawiny zawierają także kwas benzoesowy, który obniża pH w drogach moczowych i zwiększa działanie antybakteryjne.

Miliony kobiet cierpi na powracające infekcje dróg moczowych. Są one nieprzyjemne i bolesne. Poza tym pierwsze w ich leczeniu przyjmuje się antybiotyki, większość kobiet doświadcza nawrotów regularnie. Ze wszystkich przeprowadzonych badań płynie wniosek, że tabletki i sok z żurawiny zmniejszają znacząco częstotliwość wstępowania choroby po 12 miesiącach ich przyjmowania. Poza tym szkockie badania Arbor Clinical Nutrition Update (2009) pokazały, że przyjmowanie tabletek z żurawiny ma bardzo podobne działanie jak antybiotyki. Kobiety, które przyjmowały wyciąg z żurawiny w formie tabletek zamiast antybiotyków, nie tylko czuły poprawę i zdrowiały, ale także dostarczały organizmowi antyoksydantów.

Ich duża zawartość w tych owocach może również pomóc w walce z nowotworem, chorobami serca i cukrzycą. Jak na razie działanie antyrakowe żurawiny sprawdzano w laboratoriach i testach na zwierzętach. Dopóki jednak nie ma informacji, jak zachowuje się w zetknięciu z ludzkim guzem, nie można stwierdzić, czy działa.

Żurawina zawiera także duże ilości polifenolów, które obniżają poziom złego cholesterolu (LDL) we krwi. Badania pokazały, że picie soku żurawinowego przez 2–4 tygodnie rzeczywiście ma taki wpływ. Inne zaś podają, że podwyższa ona również poziom dobrego cholesterolu (HDL). Potrzeba jednak więcej badań, by stwierdzić, że pomaga ona przy chorobach układu krążenia.

Źródło: Health24.com

Zobacz także:

Zobacz również: Jak pozbyć się kataru?

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Raporty:

Suplementacja witamin w czasie ciąży może zmniejszyć ryzyko autyzmu u dziecka Zwyciężyli raka - ale to nie koniec bólu Rozwój mózgu nastolatków zwiększa ich odczucie moralności Modyfikacje komórek ochronią przed skutkami ubocznymi chemioterapii Tętniaki mózgu pękają z powodu... kawy i seksu Astma: inhalatory ciśnieniowe przyszłością terapii Alergia: nieprzyjemna, ale chroni przed nowotworem Migrena nie zagraża pamięci Uwaga na dzielenie tabletek! 400-gramowe wcześniaki mają coraz większe szanse Pestycydy dratycznie zwiększają ryzyko Alzheimera Rak płuc palacza jest inny, niż niepalącego Depresja poporodowa ma również przyczyny neurologiczne Nowe odkrycie daje nadzieję nieuleczalnie chorym Cesarskie cięcie a flora bakteryjna niemowląt Farmacja dyskryminuje dzieci Suplementy wapnia - przyjmuj je rozsądnie Implanty słuchowe lepiej sprawdzają się u młodszych pacjentów Problem z witaminą D w czasie ciąży Mniejsze zanieczyszczenie środowiska to zdolniejsze dzieciaki Małe dzieci oglądające TV mają problemy w wieku szkolnym Leki OTC mogą działać niestandardowo u dzieci z nadwagą Pielęgniarki wytrącane z rytmu pracy popełniają więcej błędów Dużo mięsa w diecie to wyższe ryzyko raka pęcherza moczowego