Mrożonki są zdrowsze niż świeże owoce, twierdzą naukowcy

Zdjęcie owoców / Shutterstock

Według nowego raportu mrożonki mogą być równie zdrowe i pożywne jak świeże produkty. Świeża żywność może stracić swoje składniki odżywcze i się zmarnować, a co za tym idzie nie zawsze oferować wyższość odżywczą, twierdzą naukowcy.

Naukowcy z Sheffield Hallam University, zbadali potrzeby żywieniowe dzieci i obecny wybór dań obiadowych serwowanych w szkolnych stołówkach. Porównali skład odżywczy świeżej żywności z mrożonkami oraz jaki wpływ mogą one mieć na zdrowie człowieka.   

Zdaniem naukowców mrożonki mogą być odpowiednie dla stołówek szkolnych, ponieważ stwarzają mniej odpadów, są tańsze i bardziej dostępne.

Jak twierdzi Charlotte Harden, kierownik badania, musimy się pozbyć błędnego mniemania, że świeża żywność  jest zawsze lepsza od mrożonek, albowiem mrożonki są odżywczo porównywalne, a w niektórych przypadkach nawet lepsze od świeżej żywności.

Z powyższą tezą zgadza się Brian Young, dyrektor generalny British Frozen Food Federation, dodając, iż potwierdzają to także inne niedawno przeprowadzone badania. Jego zdaniem szybka i zorganizowana metoda zbioru w celu późniejszego zamrożenia ewoluowała i teraz minimalizuje straty substancji odżywczych. Dla porównania świeża żywność może spędzić nawet miesiąc, w łańcuchu producentów, hurtowników i detalistów, zanim dotrze do klientów. W tym czasie pogarsza się jej jakość nawet do tego stopnia, że może mieć mniej składników odżywczych niż mrożonki, kontynuuje.

Beverly Baker z Local Authority Caterers Association (LACA), z zadowoleniem przyjęła wynik sprawozdania, mówiąc, iż potwierdziło ono wieloletnie przekonanie, że nie ma znaczącej różnicy w jakości odżywczej między świeżymi i mrożonymi produktami.

Z punktu widzenia szkół i ich zaplecza gastronomicznego, połączenie świeżej i mrożonej żywności przedstawia korzyści w zakresie magazynowania i przygotowania, jak również optymalnego wykorzystaniae urządzeń kuchennych, dodaje.

Źródło: telegraph.co.uk

Zobacz także:

Zobacz również: Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Nowinki:

Nowotwory są groźniejsze dla mężczyzn Neurostymulator pomoże kontrolować pęcherz moczowy Czy szwedzkim chirurgom uda się przeszczepić macicę? Będzie można odwrócić przerost mięśnia sercowego Czy osoby niewidome korzystają z echolokacji? Pod wodą słyszymy przez... kości Czy wyleczymy chorobę Parkinsona? Nikotyna na ból zęba Nowe neurony i ich połączenia ważne nie tylko dla pamięci Zapłodniona komórka jajowa dzieli się mimo błędów Mikroudary mózgu mogą zwiększać ryzyko zawału serca Samodestrukcja komórek raka piersi Naukowcy uderzą w nowotwory... diamentami Uszkodzone zawałem serce może... odrosnąć! Męska płodność zależna od stanu... kości Osoby wielojęzyczne mają lepszą pamięć Patrzenie na własne ciało zmniejsza poziom bólu Wiadomo już, skąd pochodzi agresja Witamina D niezbędna do rozwoju i utrzymania sprawności płuc Odnaleziono nowy marker zawału serca Dotyk matki jest bardzo ważny dla wcześniaka Koniec problemów z łysieniem...? Głos matki aktywuje naukę języka u dziecka Kolejny wzmacniacz pamięci - odnaleziony