Jagody dobre na koncentrację
MAGDALENA SIEŃKO • dawno temuPoranny napój z jagód może wspomóc twoją popołudniową zdolność koncentracji, a nawet pomóc zwalczyć demencję, sugeruje nowe badanie.

Naukowcy odkryli, że jedzenie jagód może zwiększyć zdolności do skupiania uwagi w krótkim czasie i może utrzymać zdrowy duch w perspektywie długoterminowej.
Wystarczy tylko 200 g soku z jagód, aby zwiększyć zdolność koncentracji aż o 20% w ciągu dnia. Regularne spożywanie owoców może doprowadzić do wymiany tej części mózgu, która jest odpowiedzialna za pamięci.
Owoc stanowiący naturalny przeciwutleniacz jest powiązany z obniżaniem ryzyka chorób serca i raka, jak również jest znany ze swoich walorów przeciwdziałających starzeniu się. Przeciwutleniacze usuwają wolne rodniki – substancje chemiczne, które mogą powodować uszkodzenie komórek i tkanek w organizmie.
Wpływ, jaki mają jagody na mózg, ma niewielki związek z ich właściwościami przeciwutleniającymi, a bardziej z ich zdolnością do zwiększenia przepływu krwi w mózgu.
Dr. Jeremy Spencera, dietetyk z University of Reading
Zobacz również: 7 sposobów, aby wychować szczęśliwe dziecko
Owoce te zawierają specjalną substancję chemiczną zwaną flawonoidami, które wspomagają naczynia krwionośne, dzięki temu umożliwiony jest zwiększony przepływ krwi przy jednoczesnym obniżeniu ciśnienia krwi.
Efektem tego jest zwiększona zdolność poznawcza w perspektywie krótkoterminowej i zdrowszy mózg w perspektywie długoterminowej.
Zespół dr. Spencera przeprowadził badanie na grupie 40 osób w wieku od 18 do 30 lat. Grupa otrzymała dietę zawierającą sok z jagód, a następnie została poproszona, by wykonała kilka ćwiczeń sprawdzających ich zdolność do koncentracji w przeciągu dnia. Testy zawierały komputerowo wygenerowany labirynt, w którym trzeba było znaleźć wyjście, zadania badające inteligencję oraz reakcje na słowa wyświetlane na ekranie.
Miesiąc później wolontariusze powrócili, dano im tą samą dietę i zestaw testów, ale tym razem bez soku z jagód. Wyniki nie wykazały żadnej różnicy w zdolnościach poznawczych w obu przypadkach, natomiast jeśli chodzi o zdolności do koncentracji, to sok z jagód zwiększył ją w ciągu dnia nawet o 20%.
Jak twierdzi Spencer, po godzinie testów na uwagę nie można było zauważyć różnicy, ale już po 5 godzinach ludzie, którzy nie pili soku z jagód, doświadczyli spadku koncentracji o 15 do 20%. Badanie powtórzono ponownie tym razem na grupie ludzi w podeszłym wieku.
Źródło: telegraph.co.uk
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze