Jedzenie pomoże ukoić ból?
ALICJA TEBIN • dawno temu
Czy możliwe jest, by usuwanie określonego bólu było smaczne? Naukowcy uważają, że tak. Okazuje się, że określone jedzenie może przynosić ulgę w bólu.
Nie zmierzamy do tego, by lekarze przepisywali na ból jedzenie danych produktów – stwierdza Jill Tall, profesor na Youngstown State University w Ohio. – Ale wierzymy, że jest to dodatek do tradycyjnego leczenia.
Wiśnie posiadają właściwości cyjanidiny, która może być lepsza w zwalczaniu stanu zapalnego niż aspiryna. Według raportu „Clinical Journal of Pain” wiśnie mogą pomóc w bólach artretycznych.
Oliwa z oliwek zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe i oleocanthal. Składnik ten działa podobnie jak NSAIDs – niesterydowe leki przeciwzapalne. Badania pokazały, że oleocanthal jest inhibitorem prostaglandyny, która wywołuje stan zapalny i ból. Białka budują zdrową tkankę, która łagodzi ból. Chude mięso z kurczaka czy wołowina, produkty z soi są dobrym ich źródłem. Bogate w białka są również produkty zawierające kwasy omega-3, np. łosoś i inne ryby. Przynoszą ulgę w bólach stawów. Skórka winogron zawiera resveratrol, który, jak udowodniono, blokuje stan zapalny w komórkach. Ból uśmierzyć mogą również orzechy i nasiona. Są dobrym źródłem tryptofanu, który zmniejsza wrażliwość towarzyszącą bólowi. Może on pomóc w depresji, której towarzyszą bóle. Flawonoidy w ciemnej czekoladzie są dobrym antyoksydantem i przeciwdziałają stanom zapalnym. Większość warzyw i owoców również zawiera antyoksydanty.
Źródło:[url=http://www.emaxhealth.com/1357/82/33433/foods-could-help-ease-pain.html ] Emaxhealth.com[/url]
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze