Niedobór jodu może wpływać na inteligencję
MAGDALENA SIEŃKO • dawno temu
Nowe badanie wykazuje, iż niedobór jodu u wcześniejszej generacji nowozelandzkich dzieci mógł mieć wpływ na ich inteligencję.
Naukowcy z Otago University stwierdzili, iż podawanie jodu dzieciom z jego niedoborem zwiększa ich inteligencję. Łagodny niedobór jodu staje się coraz większym problemem w Nowej Zelandii w przeciągu ostatnich dwóch dziesięcioleci i może przeszkodzić dzieciom w osiągnięciu pełnego potencjału intelektualnego, stwierdziła badaczka Sheila Skeaff. Dodaje, iż dzieci, które nie jedzą wzbogaconego chleba, by uzupełnić poziom jodu, powinny podjąć działania w celu zwiększenia jego spożycia w inny sposób.
Producenci chleba zostali poinstruowani do wypiekania chleba przy użyciu jodowanej soli.
Skeaff, główny badacz w Katedrze Żywienia Człowieka na Otago University, twierdzi, że umiarkowany lub ciężki niedobór jodu jest dobrze znany ze swojego niekiedy katastrofalnego wpływu na rozwój mózgu dziecka, który może prowadzić nawet do kretynizmu. Wcześniej uważano, że mały niedobór jodu nie ma żadnego wpływu na zdolność myślenia. Jej zdaniem obecne badanie podważa powyższą tezę.
Zobacz również: Jakie herbaty ułatwiają odchudzanie?
Food Standards Australia Nowa Zelandia (FSANZ) zmniejszyło stężenie jodu w jodowanej soli z 25mg-65mg na kg do 20 mg, 45 mg, ale wymaga, by była ona stosowana w pieczonych produktach zbożowych, takich jak pieczywo, żywność śniadaniowa i ciasteczka.
Dorośli wymagają średnio 100 mikrogramów jodu dziennie.
Ostatnie badania wykazały, że dieta kobiet powyżej 25 lat zawiera tylko 40% wymaganej dawki. Kobiety w ciąży potrzebują 160 mikrogramów, a kobiety karmiące piersią 190 mikrogramów i mogą nadal wymagać dodatkowej dawki jodu, aby uzyskać wystarczający jego poziom w diecie.
Wole – powiększenie tarczycy – to typowe objawy niedoboru jodu, którego spożycie wynosi mniej niż 50 mikrogramów dziennie. Niedobór jodu może również prowadzić w drastycznych przypadkach do kretynizmu dzieci ciężarnych kobiet, które otrzymują mniej niż 30 mikrogramów na dobę.
Eksperci radzą, by kobiety spodziewające się dziecka lub karmiące piersią przyjmowały do 200 mikrogramów jodu dziennie w suplementach diety, chyba że mają chorobę tarczycy bądź dostarczają organizmowi dużo jodu ze źródeł takich jak owoce morza.
We wspomnianym badaniu naukowcy przebadali 184 dzieci z niedoborem jodu w wieku między 10. a 13. rokiem życia w ciągu 28 tygodni. Te z dzieci, które otrzymywały codziennie tabletki jodu, poprawiły swoje wyniki w standardowych testach inteligencji przeznaczonych dla ich grupy wiekowej.
Źródło: tvnz.co.nz
Zobacz także
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze