Jedz jabłka!

Naukowcy uważają, że jabłka Pendragon, które zostały wyhodowane w Anglii w XII w., zawierają wyższy poziom substancji chemicznych korzystnych dla zdrowia – wpływających na zmniejszenie stanu zapalnego i zmniejszenie stężenia cukru we krwi – od innych odmian. Jabłko to znalazło się w czołówce testu 12 ekologicznych i trzech zwykłych odmian, pokonując rywali takich jak Golden Delicious, Rogal Gala i Cox.

Spośród wszystkich odmian ekologicznych, Pendragon był najlepszą odmianą jabłoni i zawierał siedem z ośmiu rodzajów zdrowych składników na najwyższym poziomie
– powiedział Michael Wakeman, farmaceuta, który prowadził badania i przedstawił swoje ustalenia na dorocznej konferencji Royal Pharmaceutical Society w Manchester.

Drugie miejsce zajęły jabłka organicznie uprawianej odmiany Golden Delicious, cydrowe Collogett Pippin, Cornish i Devon ze starych odmian jabłoni, Ben's Red oraz Devonshire Quarrenden. Badano w nich zakres występowania związków roślinnych, które mogą obniżać poziom cholesterolu, stan zapalny i poziom cukru we krwi, jak również ich potencjalne działanie antyrakowe. Wakeman stwierdził, że brak pestycydów pozwala ekologicznym jabłkom produkować większe ilości związków chroniących przez zakażeniami.

Jego badania ukazały się zaledwie kilka tygodni po tym, jak Food Standards Agency stwierdziła, że pomiędzy jabłkami ekologicznymi a nieekologicznymi nie ma praktycznie żadnej różnicy w ilościach związków odżywczych w nich zawartych.

Badanie potwierdza, że niektóre przepisy ekologiczne nie przynoszą korzyści takiej żywności i mogą być niejednoznaczne, ale bardziej zaawansowana analiza związków, które są nowo uznane za ważne dla zdrowia,
wykazuje istotne różnice – broni się Wakeman. Dodaje też, że związki znikają z diety wielu osób ze względu na nowoczesne techniki rolnicze, dzięki którym uzyskuje się owoce słodsze i o bardziej jednolitym kształcie.

Pendragon nie jest dostępny w supermarketach. Do badań został on pozyskany z prywatnego sadu w Kornwalii, która specjalizuje się w konserwacji starszych odmian owoców. Inne organiczne odmiany jabłoni testowane to Graham Robbie (Bramley), dwa rodzaje Boulder, Gala, Hockings Green, Nye, Queen Cox, Torr Hill (Apple Cider). Trzy nieekologiczne odmiany, które badano, to Golden Delicious, Royal Gala i Cox.

Źródło: [url=http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/6151010/800-year-old-apple-healthiest-to-eat.html ]Telegraph.co.uk[/url]

Zobacz także:

Zobacz również: 10 urodowych trików, które musisz znać

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Lifestyle:

Napoje light mają mniej kalorii, ale nie są zdrowsze Medytacja to wymierne korzyści zdrowotne Czy kary za brak szczepień są zgodne z prawem? Zła wiadomość dla miłośników surowych kiełków Nowatorski zabieg neurologiczny przeprowadzono w Bydgoszczy Siedzący tryb życia podnosi ryzyko zatorowości płucnej Czy picie wody obniża ryzyko powstawania cukrzycy? Wysokotłuszczowa dieta matki może powodować cukrzycę u dziecka Przepisy nieskuteczne - palarnie nie chronią niepalących Kanadyjskie Towarzystwo Kardiologiczne zmienia zdanie - nie należy łykać Aspiryny Życie w mieście zwiększa ryzyko chorób psychicznych Odchudzanie jest skuteczniejsze u osób... szczupłych Powstanie rozpuszczalny materiał dentystyczny odbudowujący kość Biurka z bieżnią zyskują coraz większą popularność Chcesz być zdrowy i szczęśliwy na emeryturze? - zacznij planować Korea będzie leczyć uzależnionych od Internetu Kontakt z ojcem decyduje o dorosłym życiu córki Sen polifazowy jest znacznie bardziej efektywny Domowe sposoby młodych mam na przyspieszenie porodu Światowy Dzień Krwiodawcy Zielona herbata wspomaga produkcję limfocytów T Rzucić palenie - i nie przytyć Dzieci stają się agresywne kiedy za mało śpią WHO: telefony komórkowe mogą wywoływać raka