Otręby mogą pogorszyć objawy zespołu jelita drażliwego (IBS)
MAGDALENA SIEŃKO • dawno temu
Otręby powszechnie używane jako środek łagodzący bolesne objawy IBS mogą pogorszyć problemy z trawieniem, ostrzegają lekarze.
Naukowcy odkryli, iż błonnik zawarty w otrębach może pogorszyć symptomy IBS, jego alternatywą może być błonnik rozpuszczalny, który rozpuszcza się w wodzie i faktycznie wpływa łagodząco na objawy choroby, która dotyka 1 na 10 osób.
Zdaniem naukowców otręby zawierające błonnik powinno się spożywać ostrożnie i z rozwagą.
W badaniu wzięło udział 275 pacjentów, cierpiących na zespół jelita drażliwego, w wieku od 18 do 65 lat. Podzielono ich na trzy grupy: jednej podawano 10 gramów otrębów, drugiej – 10 gramów rozpuszczalnego błonnika o nazwie psyllium, trzeciej – placebo w postaci mąki ryżowej. Powyższe składniki podawano dwa razy dziennie przez okres 12 tygodni.
Jak wykazały wyniki badania, otręby nie okazały się lepsze od podawanego placebo w łagodzeniu objawów IBS, natomiast jeden na czterech pacjentów spożywających rozpuszczalny błonnik stwierdził, że objawy złagodniały do tego stopnia, iż przez całe dwa tygodnie nie odczuwał bólu. Co więcej, niektórzy z grupy przyjmującej otręby doznali znacznego pogorszenia stanu zdrowia i odpadli z badania.
Zobacz również: 8 sposobów, aby uzdrowić swój dom, czyli tajniki sztuki feng-shui
Zdaniem dr Rene Bijkerk z University Medicl Centre Utrecht – spożywanie otrębów nie wykazało klinicznie udowodnionych benefitów, a organizmy wielu pacjentów źle tolerowało ich przyjmowanie. Wyniki sugerują dodawanie do diety rozpuszczalnego błonnika, takiego jak psyllium, a nie otrębów jako skuteczne pierwszolinijne podejście do leczenia IBS.
Źródło: telegraph.co.uk
Zobacz także:
Świeży, sprasowany czosnek najlepszy dla serca
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze