Niebezpieczna obsesja na punkcie zdrowej żywności

Mania na punkcie zdrowego odżywiania może być oznaką poważnego schorzenia psychicznego. Coraz więcej ośrodków leczących pacjentów z zaburzeniami jedzenia mówi o niepokojącym wzroście liczby pacjentów cierpiących na Orthorexia nervosa, chorzy nań mają obsesję na punkcie zdrowego żywienia, omijając w swojej diecie niektóre potrawy.

Dotyczy ona w równej mierze kobiet i mężczyzn klasy średniej, w średnim wieku i z wyższym wykształceniem, którzy mają czas i pieniądze na zakup, jak wierzą, prawdziwie czystej i zdrowej żywności. Powyższa choroba została rozpoznana i nazwana przez kalifornijskiego dr. Stevena Bratmana w 1997 r.

Jeszcze do niedawna choroba ta była tak rzadka, iż lekarze zaliczali ją do „Ednos” – zaburzeń jedzenia, czyli kategorii zaburzeń, które spełniają tylko niektóre z kryteriów dla danego zaburzenia jedzenia. Obecnie choroba ta obejmuje znaczną część grupy Ednos, co spowodowało, że lekarze postulują, aby traktować ją oddzielnie.

Chorzy na Orthorexia nervosa przykładają bardzo dużą wagę do jakości tego, co jedzą, ograniczając swoją dietę zgodnie z ich osobistym przekonaniem do tego, co prawdziwie zdrowe. Ludzie Ci są bardzo dumni z faktu wyeliminowania ze swojej diety niezdrowego jedzenia, mają bardzo rygorystyczne zasady żywieniowe zabraniające im spożywania cukru, soli, kofeiny, alkoholu, soi, pszenicy, kukurydzy, drożdży, produktów mlecznych czy żywności mającej kontakt z pestycydami, środkami chwastobójczymi bądź zawierającej konserwanty. Ich obsesja na punkcie „dobrej” i „złej” żywności prowadzi ich często do niedożywienia i społecznej izolacji.

Zdaniem Deanne Jade, założycielki National Center for Eating Disorders, stale rosnąca liczba chorych na Orthorexia nervosa jest spowodowana zagubieniem przez nowoczesne społeczeństwo złotego środka w sposobie żywienia. Problem rozpoczyna się wszędzie od tego, że bierzemy za rzecz normalną, jeśli znajomy przestaje jeść całe grupy pokarmów z piramidy właściwego żywienia, po porady trenera z siłowni promującego tylko wybrane jedzenie dla poprawienia swoich wyników, kończąc na poradach dietetyków, specjalistów od żywienia, naturopatów, którzy wierzą, że lekarstwem na wszelkie problemy są naturalne metody, jak terapia światłem słonecznym czy masaż.
 
Źródło: guardian.co.uk

Zobacz także:
Mity i fakty na temat zdrowej diety
Dobry szpinak i zła czekolada — to nieprawda

Zobacz również: Dlaczego warto mierzyć ciśnienie?

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Nowinki:

Nowotwory są groźniejsze dla mężczyzn Neurostymulator pomoże kontrolować pęcherz moczowy Czy szwedzkim chirurgom uda się przeszczepić macicę? Będzie można odwrócić przerost mięśnia sercowego Czy osoby niewidome korzystają z echolokacji? Pod wodą słyszymy przez... kości Czy wyleczymy chorobę Parkinsona? Nikotyna na ból zęba Nowe neurony i ich połączenia ważne nie tylko dla pamięci Zapłodniona komórka jajowa dzieli się mimo błędów Mikroudary mózgu mogą zwiększać ryzyko zawału serca Samodestrukcja komórek raka piersi Naukowcy uderzą w nowotwory... diamentami Uszkodzone zawałem serce może... odrosnąć! Męska płodność zależna od stanu... kości Osoby wielojęzyczne mają lepszą pamięć Patrzenie na własne ciało zmniejsza poziom bólu Wiadomo już, skąd pochodzi agresja Witamina D niezbędna do rozwoju i utrzymania sprawności płuc Odnaleziono nowy marker zawału serca Dotyk matki jest bardzo ważny dla wcześniaka Koniec problemów z łysieniem...? Głos matki aktywuje naukę języka u dziecka Kolejny wzmacniacz pamięci - odnaleziony