Jak zaoszczędzić na jedzeniu
ALICJA TEBIN • dawno temu
Nawet jeśli wydatki na jedzenie uległy zmniejszeniu, nie trzeba rezygnować z ulubionych smaków i świeżych produktów. Oto kilka wskazówek, jak to zrobić.
Jedz więcej posiłków bezmięsnych
Mięsno to największy wydatek w naszym jadłospisie, dlatego przygotuj kilka razy w tygodniu posiłki wegetariańskie. Dania oparte na ryżu, zbożach, fasoli są bogate w białka, sycące i niedrogie. Należy dodać do nich tylko sezonowe warzywa, by stały się świeże i kolorowe. Niewątpliwą zaletą takich posiłków jest to, że zmniejszają one ryzyko zachorowania na serce, cukrzycę i niektóre typy nowotworów.
Przygotuj menu
Może być to najtrudniejsze zadanie, ale spróbuj przygotować tygodniowy jadłospis i kupuj w sklepie tylko to, co jest do niego potrzebne. Uwzględnij w nim nawet posiłki na mieście i sytuacje, w których nie będziesz w stanie gotować. Nie tylko zmniejszy to ilość wydawanych pieniędzy, ale również pozwoli nie marnować jedzenia.
Gotuj samodzielnie
Nie kupuj już pokrojonych warzyw, zrób to samodzielnie w wolnej chwili. Przygotuj także spody do pizzy i przechowuj w zamrażalniku na czarną godzinę.
Zobacz również: Produkty, które powinny być zawsze na talerzu razem
Mięso jako dodatek
Zamiast kłaść kotleta na środku talerza, użyj mięsa do nadania smaku i wyglądu potrawie. Pokrojoną wołowinę wymieszaj z warzywami i usmaż albo podaj z makaronem.
Jedz produkty sezonowe
Produkty, których w danej chwili jest dużo na rynku w danej porze roku, są tańsze, a przy tym mają najlepszy smak. Poza sezonem są drogie i już nie tak smaczne. Latem ciesz się pomidorami, ogórkami, świeżymi ziołami, papryką i wieloma innymi. Zimą – owocami cytrusowymi, słodkimi ziemniakami. Wiosną – jagodami, szparagami, świeżym groszkiem.
Źródło: Edition.cnn.com
Zobacz także:
Super-papryka witaminowa
Niech witaminy będą z wami
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze