Autyzm a problemy z trawieniem
JOANNA CHODUŃ • dawno temu
W środowisku lekarskim panuje dość powszechna opinia, że osoby z autyzmem częściej niż inne cierpią na dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, nierzadko na poważne zaburzenia, takie jak celiakia. Ostatnie badania donoszą, że przekonania takie nie mają wiele wspólnego z prawdą. Porównanie rozwoju kilkuset dzieci pokazało, że osoby cierpiące na autyzm nie odczuwały większych dolegliwości niż pozostałe. Nieco częściej cierpiały one na zaparcia, ale mogło to być równie dobrze wynikiem monotonnej diety lub przyjmowania leków, nie zaś samej choroby.
Odkrycie jest o tyle ważne, że obala popularne przekonanie, iż dzieciom z autyzmem należy podawać dietę bezglutenową i pozbawioną białka mleka. Okazuje się, że wcale nie wykazują one większej wrażliwości na żaden z pokarmów. Dlatego nawet bardziej wskazane jest podawanie im zróżnicowanej diety bogatej w błonnik pokarmowy.
Naukowcy zastrzegają, że wyniki badań, opublikowane w piśmie medycznym „Pediatrics”, oparte są na porównaniach stosunkowo niewielkiej grupy dzieci. Analizy polegały na wieloletniej obserwacji nawyków żywieniowych i problemów żołądkowo-jelitowych u 124 dzieci z autyzmem i 248 zdrowych dzieci, aż do momentu uzyskania przez nie pełnoletności. Porównywano pięć klas problemów: częstość występowania zaparć; biegunki; wzdęcia brzucha, podrażnienia lub poczucie dyskomfortu; refluks żołądkowo-przełykowy lub wymioty; problemy z jedzeniem, monotonność żywienia itp.
Problemy układu pokarmowego pojawiły się u 77% dzieci z autyzmem, w porównaniu z 72% wśród pozostałych. Nie jest to istotna różnica i nie wskazuje na istnienie zależności między chorobą a wzrostem częstości występowania problemów trawiennych. Dało się jednak zauważyć stosunkowo częstsze występowanie problemów z zaparciami oraz z karmieniem/żywieniem dzieci z autyzmem.
Wykazywały one tendencję do stosowania bardziej monotonnej diety, przywiązywały się do jednego rodzaju pokarmów. Ta monotonność i powtarzalność czynności jest typowym objawem autyzmu i nie zdziwiła naukowców. Może być ona również jedną z przyczyn większego odsetka problemów z zaparciami. Stosowanie monotonnej diety może sprawiać, że dzieci nie otrzymują wystarczającej ilości błonnika wspomagającego procesy trawienne.
Zobacz również: Produkty, które powinny być zawsze na talerzu razem
Jednak najważniejszym rezultatem badań jest obalenie poglądu o tym, że wśród dzieci z autyzmem częściej pojawiają się poważne problemy ze strony przewodu pokarmowego, takie jak na przykład celiakia. Naukowcy komentują, że dzieci z autyzmem nie są bardziej podatne na tego typu choroby. Dlatego w razie podejrzeń schorzenia należy je poddać rutynowym badaniom diagnostycznym, takim samym jak te, stosowane wśród zdrowych dzieci. W żadnym wypadku nie należy też stosować zapobiegawczo żadnych restrykcji żywieniowych, gdyż mogą one przynieść więcej szkody niż pożytku.
Źródło: U.S.News
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze