Jedzenie ryb a ryzyko demencji
ALICJA TEBIN • dawno temu
Według ostatnich badań regularne jedzenie ryb może obniżyć ryzyko demencji, podczas gdy jedzenie mięsa może go zwiększyć. Grupa naukowców przeanalizowała dane 15 000 osób w wieku ok. 65 lat, pochodzących z Chin, Indii, Dominikany, Kuby, Wenezueli, Meksyku oraz Peru. Pacjenci badani byli pod kątem ich nawyków żywieniowych oraz skłonności do starczych przypadłości – w tym głównie do demencji.
Okazało się, że ci, którzy jedli ryby codziennie, zmniejszali ryzyko zachorowania na demencję o 20 proc. w porównaniu z tymi, którzy jedli ryby kilka razy w tygodniu. Ryzyko choroby Alzheimera zwiększało się znacznie, gdy pacjenci nie jedli ryb w ogóle bądź robili to bardzo rzadko.
Doktor Emiliano Arbanese stwierdza: - Wyniki badań wskazują jednoznacznie, że regularne spożywanie ryb znacznie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka pojawienia się symptomów demencji. Natomiast regularne jedzenie mięsa przynosi dokładnie odwrotny skutek.
Mimo że stwierdzono skuteczność spożywania ryb w hamowaniu starczej demencji, naukowcy nie stwierdzili, jaki sposób przyrządzania ryb jest najbardziej korzystny dla zdrowia. Być może wykażą to kolejne doświadczenia.
Źródło: [url=http:// http://www.topnews.in/eat-fish-reduce-dementia-risk-2192241]Top News[/url]
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze