Jedz mniej, żyj dłużej

„Jedz mniej, żyj dłużej?”– prawdopodobnie jest to słuszne stwierdzenie, ale w przypadku małp. Ostatnie badania wykazały, że zwierzęta, którym na przestrzeni dwudziestu lat zmniejszano systematycznie kaloryczność posiłków, żyły o jedną trzecią dłużej, niż można się było spodziewać. 

I nie chodzi tu o szybką dietę, po to aby zrzucić kilka kilogramów. Naukowcy od dawna wiedzą, że można zwiększyć żywotność myszy i innych, bardziej prymitywnych stworzeń (np. robaków, much), ograniczając ich konsumpcję. 

Ostatnie badania, których wyniki opublikowano w najnowszym wydaniu „Science”, dostarczają pierwszych dowodów na to, że powyższa zasada odnosi się również do naczelnych. Konkretnie – małp z gatunku Rezus, na co dzień żyjących w Krajowym Centrum Badawczym w Wisconsin. 

Jak natomiast sprawa wygląda w przypadku innych przedstawicieli naczelnych, na przykład ludzi? Nikt nie wie, jak długo należałoby się powstrzymać od powszechnego w cywilizowanym świecie obżarstwa, aby zauważyć jakąś różnicę i konsekwencje dla organizmów ludzkich. Mimo to małymi kroczkami naukowcy poszukują prawdy. 

Może nie chodzi o to, aby ludzie żyli dłużej, ale żeby żyli zdrowiej – mówi dr David Finkelstein z National Institute on Aging. Małpom z Wisconsin udaje się i jedno, i drugie. 

Fakt, że małpy poddane eksperymentowi są zdrowsze, jest naprawdę zastanawiający –mówi  Finkelstein. On i inni badacze od lat próbują zrozumieć procesy kierujące starzeniem się, niszczeniem naszych ciał wraz z postępującym wiekiem. Dzięki badaniom na małpach rośnie nadzieja, że przynajmniej niektóre z procesów starzenia uda się opóźnić.

Źródło: Associated Press

Zobacz również: 10 urodowych trików, które musisz znać

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł ma 1 komentarz

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Lifestyle:

Napoje light mają mniej kalorii, ale nie są zdrowsze Medytacja to wymierne korzyści zdrowotne Czy kary za brak szczepień są zgodne z prawem? Zła wiadomość dla miłośników surowych kiełków Nowatorski zabieg neurologiczny przeprowadzono w Bydgoszczy Siedzący tryb życia podnosi ryzyko zatorowości płucnej Czy picie wody obniża ryzyko powstawania cukrzycy? Wysokotłuszczowa dieta matki może powodować cukrzycę u dziecka Przepisy nieskuteczne - palarnie nie chronią niepalących Kanadyjskie Towarzystwo Kardiologiczne zmienia zdanie - nie należy łykać Aspiryny Życie w mieście zwiększa ryzyko chorób psychicznych Odchudzanie jest skuteczniejsze u osób... szczupłych Powstanie rozpuszczalny materiał dentystyczny odbudowujący kość Biurka z bieżnią zyskują coraz większą popularność Chcesz być zdrowy i szczęśliwy na emeryturze? - zacznij planować Korea będzie leczyć uzależnionych od Internetu Kontakt z ojcem decyduje o dorosłym życiu córki Sen polifazowy jest znacznie bardziej efektywny Domowe sposoby młodych mam na przyspieszenie porodu Światowy Dzień Krwiodawcy Zielona herbata wspomaga produkcję limfocytów T Rzucić palenie - i nie przytyć Dzieci stają się agresywne kiedy za mało śpią WHO: telefony komórkowe mogą wywoływać raka