Tłusta dieta a ryzyko raka trzustki
MEDYCYNA24 • dawno temu
Nie od dziś wiadomo, że tłuszcz nie jest dobry ani dla naszej figury, ani dla naszego zdrowia. Badania przeprowadzone przez Narodowy Instytut Badań nad Rakiem w Stanach Zjednoczonych dostarczają kolejnych dowodów na potwierdzenie tej tezy. Spożywanie pokarmów bogatych w tłuszcze zwierzęce i pochodzące z produktów mlecznych może znacznie zwiększyć ryzyko zachorowania na raka trzustki. Ten rodzaj nowotworu jest w Wielkiej Brytanii jedenastym co do częstości występowania. Niestety, należy też do najbardziej śmiertelnych. Tylko około 2–3% pacjentów po zdiagnozowaniu raka trzustki przeżywa co najmniej 5 następnych lat.
Badania przeprowadzone w USA polegały na porównywaniu przez okres 6 lat zwyczajów żywieniowych pół miliona ochotników. Respondenci mieli wypełnić kwestionariusz zawierający ponad 120 pytań na temat częstości i ilości spożywania różnych pokarmów. Jednocześnie w ciągu tych sześciu lat śledzono stan zdrowia i choroby ochotników. Ogółem u niemal 1400 pacjentów zdiagnozowano w tym czasie raka trzustki. Przy porównaniu zapadalności na raka ze stosowaną dietą okazało się, że mężczyźni, którzy jedli najwięcej tłuszczy zwierzęcych i pochodzenia mlecznego, 53% razy częściej zapadali na raka trzustki niż mężczyźni, którzy jedli najmniej tego typu pokarmów. Wśród kobiet zagrożenie wynikające z diety wysokotłuszczowej było o 23% wyższe.
Badacze doszli do wniosku, że szczególnie niezdrowe są tłuszcze nasycone oraz kwasy tłuszczowe jednonienasycone. Źródłem tych śmiercionośnych substancji są w szczególności tłuste mięsa i przetwory mleczne (masło czy tłusta śmietana). Nie wykazano natomiast negatywnego wpływu tzw. niezbędnych kwasów tłuszczowych (czyli wielonienasyconych).
Głównym czynnikiem ryzyka zachorowania na raka trzustki pozostaje palenie tytoniu. Kolejne elementy stylu życia, których należałoby unikać, to nadmierne picie alkoholu i spożywanie dużej ilości mięsa. Badania przeprowadzone przez Narodowy Instytut Badań nad Rakiem są kolejnymi, które należałoby dodać do długiej listy argumentów za stosowaniem diety bogatej w warzywa, owoce i błonnik.
Źródło: guardian.co.uk
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze