Jedzenie które odmienia życie
MEDYCYNA24 • dawno temu • 1 komentarz
Każdego dnia, naukowcy odkrywają jak wielka moc w walce z chorobami tkwi w odpowiedniej diecie. Obecnie, z pewnością wiecie, że lykopeny zawarte w pomidorach zapobiegają rakowi prostaty. Ale czy wiecie, że nasiona dyni mają taką samą właściwość?
Poniżej znajduje się lista produktów które „dadzą Ci kopa” i informacje jakie zebrano na ich temat do tej pory.
Owoce i warzywa
Nie może ich zabraknąć w waszej diecie. Jedz je przynajmniej 5 razy dziennie ( oczywiście możesz i więcej). Owoce i warzywa są pełne antyoksydantów, które niszczą wolne rodniki. Uszkadzają one komórki, które mogą walczyć z rakiem. Pozbądź się z organizmu wolnych rodników a teoretycznie powinieneś obniżyć swoje ryzyko- przynajmniej w związku z niektórymi nowotworami.
Najnowsze badania, (w których udział wzięło 110 tyś. kobiet i mężczyzn), w czasie których śledzono zdrowie i nawyki żywieniowe osób badanych przez 14 lat, wykazały że im więcej je się owoców i warzyw tym istnieje mniejsze ryzyko chorób sercowych. Ci, którzy stosowali się do tej zasady i jedli kilka porcji warzyw dziennie, zredukowali ryzyko zawału serca o 1/3. Nawet jedna porcja więcej (spożywana regularnie) robi różnicę- każda jedna porcja zmniejsza ryzyko problemów sercowych o 4 procent.
Zobacz również: 10 urodowych trików, które musisz znać
Jajka
Po latach pokutowania na listach żywności, powodującej tworzenie złego cholesterolu, jajka w ostatnim czasie zostały zrehabilitowane dzięki wynikom najnowszych badań. Wykazano, że cholesterol zawarty w jajkach nie powoduje wzrostu złego cholesterolu we krwi. Pełne witamin, protein i składników odżywczych jajka wracają do łask. Niektórzy kupują jajka z dodatkiem kwasów omega-3- kosztują nieco więcej, ale zastrzyk omega-3 dla organizmu jest tego warty. Tak przynajmniej twierdzą jego zwolennicy.
Orzechy i nasiona
Teraz trochę o żywności, w której zbytnio się nie rozsmakowujemy. A szkoda, bo niesie ona z sobą wiele zdrowotnych korzyści. Minusy jedzenia orzechów i nasion mogą być takie, że zawierają one w sobie dużo tłuszczów, a co za tym idzie i kalorii, więc musisz pilnować ilości jaką spożywasz i wybierać naturalne, suszone orzechy unikając tych przygotowywanych na oleju. Jednak większość tłuszczu w nich występującego, jest tym „dobrym” tłuszczem. Dlatego w ciągu dnia zawsze możesz sobie pozwolić na kilka ziaren dyni czy słonecznika. Dodaj kilka ziaren zbóż do swojego jogurtu czy owoców, do pieczonego ciasta lub zagryzaj jako przekąskę. Poniżej znajdują się właściwości jakie każde z nasion niesie ze sobą.
Migdały mają ogromne znaczenie przy obniżaniu poziomu cholesterolu. Razem z soją, roślinnym sterolem dodawanym do margaryn, owsem i jęczmieniem tworzą grupę tak samo skuteczną w walce z cholesterolem jak leki. Lekarze jednak, nikomu nie zalecają zaprzestanie brania leków, a jedynie zachęcają aby połączyć jedno z drugim.
Siemię lniane, zawierające duże ilości kwasów omega-3, od dawna jest uważane jako ważny element w walce z chorobami serca i neurologicznymi dysfunkcjami jak na przykład Alzheimer. Obecnie, siemię lniane jest badane pod kątem walki z rakiem piersi. Odkryto, że zawiera ono w sobie 800 razy więcej lignany niż inna żywność. Lignany to związki roślinne podobne do estrogenu. Były one podawane pacjentkom z rakiem piersi. U bardzo wielu z nich nowotwór uległ zmniejszeniu a szybkość jego rozprzestrzeniania uległa zahamowaniu.
Aby siemię lniane przynosiło oczekiwane efekty musisz, jeść je nie przetworzone bądź jako olej. Całe nasiona dodane do potrawy mogą przejść przez Twój organizm niestrawione. Dlatego lepiej abyś kupował zmielone siemię i jadł jedną-dwie łyżeczki dziennie dodając je do zapiekanki, ciasta czy chleba. To najlepszy sposób na zapewnienie sobie odpowiedniej ilości kwasów omega-3 i lignan w organizmie.
Soja
To niesamowita roślina: proteiny zawarte w soi zawierają takie same wartości odżywcze jak mięsa, tylko bez tłuszczów nasyconych. Soja ( znajdująca się w tofu) stanowi doskonałe źródło protein. Pomagają one obniżyć cholesterol oraz ciśnienie krwi. Soja zawiera także izoflawony, słabsze wersje estrogenu. Czy estrogeny występujące w soi redukują symptomy menopauzy i chronią przed rakiem piersi? Niektóre badania wskazują, że tak, ale naukowcy do końca nie są zdecydowani.
Ryby
W tym wieku powinno się jeść jak najwięcej różnych ryb o różnej barwie. Ryby o ciemnym kolorze- łosoś, makrela, tuńczyk, pstrąg, sardynki, anchois- zawierają duże ilości kwasu omega-3, ważnego dla ochrony mózgu i serca. Omega-3 poprawia pamięć i skupienie. Już jedna ryba w ciągu tygodnia zmniejsza ryzyko Alzheimer’a o 60 procent.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze