Dobry szpinak i zła czekolada - to nieprawda

Dietetycy i eksperci od żywienia obalają najgłębiej zakorzenione mity na temat odżywiania. Choć wielu z nas święcie w to wierzyło, wcale nie jest tak, że szpinak gwarantuje nam zdrowie, a czekolada – problemy skórne. Otóż cała promocja szpinaku to pewne nieporozumienie – mówi specjalista od żywienia Catherine Saxelby, autorka dziewięciu książek na temat odżywiania.

Zdjęcie szpinaku / Shutterstock

Wielu fanów szpinaku jest przekonanych, że pomoże on w przyroście mięśni. Tymczasem owszem, szpinak jest bogaty w żelazo, które może stymulować rozwój masy mięśniowej, ale jest tu pewien drobny problem – żelazo ze szpinaku jest bardzo trudno przyswajalne. Poza tym szpinak jest przereklamowany – pierwsze badania nad nim wykazały, że miał mieć 10 razy więcej żelaza niż w rzeczywistości.

Pomyłkę tę ukrywano przez jakiś czas, dopiero publikacja w British Mediacal Journal z 1981 roku ujawniła prawdziwą zawartość żelaza w szpinaku. Dla tych, którzy chcą szybko wyhodować mięśnie, Catherine Saxelby zamiast szpinaku poleca czerwone mięso. Choć z jego nadmiarem trzeba uważać.

O ile szpinak długo uchodził za zdrowszy niż w rzeczywistości, o tyle czekolada miała stanowczo zbyt negatywną opinię. Od lat jest posądzana o wywoływanie pryszczy i wyprysków. Tymczasem to wcale nie czekolada źle wpływa na skórę, ale wszystkie pozostałe składniki zawarte w czekoladowych cukierkach, batonikach czy pralinkach.

Jak zapewnia dr George Varigos, ordynator dermatologii z Królewskiego Szpitala w Melbourne, wszystko zależy od rodzaju słodyczy. Wyprysków nie będzie po czekoladzie gorzkiej czy nawet mlecznej, ale w postaci twardej tabliczki. Można się ich natomiast spodziewać po czekoladkach z miękkim, kremowym nadzieniem.

Zależności te zostały dowiedzione podczas kilkutygodniowych badań nad 75 chłopcami w wieku od 16 do 25 lat. Mężczyźni w takim wieku podlegają szczególnym wahaniom poziomu hormonów i cukru, stąd na ich przykładzie najłatwiej było zaobserwować konsekwencje diety dla cery. Wniosek jest prosty – czekolada tak, batoniki i cukierki – nie.

Jedzenie czekolady może uśmierzyć ból?

Badania opublikowane w „Journal of Neuroscience” podają, że jedzenie i picie wody dla przyjemności działa jak naturalny środek przeciwbólowy….

Podobnie wiele mitów narosło wokół jedzenia marchewki – jakoby ma dobrze działać na wzrok i gwarantować zdolność widzenia po ciemku. Tymczasem wybitny okulista z Sydney, dr Paul Beaumont, który właściwości siatkówki bada od 1976 roku, zaprzecza kategorycznie, aby istniał jakikolwiek związek między siatkówką odpowiedzialną za widzenie a ilościami zjadanej marchewki.

Przekonanie o tym, że marchew (dzięki zawartemu w niej beta-karotenowi) pozwala widzieć w ciemnościach, narodziło się najprawdopodobniej podczas II wojny światowej. Otóż piloci angielscy latający nocą na myśliwcach używali radaru do namierzania niemieckich samolotów. Niemcy nie wiedzieli o istnieniu radaru i z oczywistych przyczyn Brytyjczykom zależało, by tak pozostało.

Zobacz również: 7 sposobów, aby wychować szczęśliwe dziecko

Wymyślili więc i szeroko rozpowszechnili opinię, jakoby angielscy piloci fenomenalną zdolność rozpoznawania w nocy niemieckich samolotów zawdzięczali… dużym ilościom zjadanej marchewki. I choć wojna dawno się skończyła, mit przetrwał. Naukowcy jednak podkreślają, że choć marchewka nie wpływa na widzenie w ciemnościach, to warto ją jeść ze względu na inne walory odżywcze.

Jedz skórki od chleba, są zdrowe

Oczywiście dzięki jedzeniu skórek od chleba twoje włosy nie zaczną się kręcić — jednak niewątpliwie istnieje okruch prawdy w twierdzeniu, że…

Jednak właściwości przypisywane marchwi to nic w porównaniu z przekonaniem, że skórka od chleba może wpłynąć na… skręt włosów. Dietetycy i fryzjerzy mówią zgodnie, że przekonanie to nie ma żądnego związku z rzeczywistością, a wymyślone zostało przez rodziców chcących namówić swoje dzieci, by zjadały całe kanapki. Dotyczyło to zwłaszcza dziewczynek, a cała opowieść powstała w latach 30., kiedy loczki były obiektem marzeń każdej małej elegantki. Nie ma natomiast żadnych dowodów na to, że jakakolwiek część chleba może w szczególny sposób wpływać na włosy.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Obalamy mity:

Wielorazowe torby - ekologiczne, ale czy zdrowe? Zwierzęta nie powodują wzrostu ryzyka alergii u małych dzieci Placebo - jak to właściwie działa? Dziecko moczy się w nocy? - nie wolno tego lekceważyć! E-papieros - elektroniczne oszustwo? Gimnastyka wzmacnia kości dorastających dziewczynek Dezinformacja na temat szkodliwości szczepionek jest groźna dla zdrowia dzieci! Kwas foliowy w ciąży - pomaga czy szkodzi? W ciąży również należy zapinać pasy bezpieczeństwa Nie potrzeba długich sesji, żeby medytacja pomogła walczyć z bólem Uwaga na SMS-y! Skąd się bierze agresja u dzieci? Antydepresanty działają natychmiast Stare leki przyszłością medycyny? Mity na temat AIDS Fakty i mity na temat zakażeń rotawirusowych Zielona herbata oddziałuje negatywnie na kości myszy Gronkowiec złocisty po raz drugi Zmiany klimatyczne zagrażają zdrowiu Czy będziemy żyć wiecznie? Alzheimer atakuje młodych ludzi? Wczesne infekcje wcale nie są dobre Obalamy mity na temat ciąży – curry nie przyspiesza porodu Mity o antykoncepcji wciąż żywe