Tłusty – szósty smak?

Naukowcy z Purdue University przeprowadzili eksperyment, którego wyniki pokazały, że oprócz pięciu znanych nam smaków, odczuwamy jeszcze jeden – tłusty. Nazwano go oleogustus.

Zdjęcie hamburgera / Shutterstock

Osobny smak?

W jamie ustnej dorosłego człowieka znajduje się około 10 000 kubków smakowych. Dzięki nim możemy wyczuwać podstawowe smaki, a więc gorzki, słony, kwaśny, słodki, umami. Według amerykańskich naukowców w grupie podstawowych smaków powinien się również znaleźć oleogustus.

W eksperymencie przeprowadzonym w Purdue University wzięło udział 28 osób. Ponad połowa uczestników badania była w stanie rozpoznać smak tłuszczu – nawet po pozbawieniu substancji charakterystycznego zapachu i tekstury.

Ochotnicy otrzymali 102 filiżanki z substancjami o różnych smakach: słodkim, słonym, gorzkim, umami, kwaśnym i tłustym. Następnie poproszono uczestników o podzielenie substancji, których spróbowali, na grupy o podobnych właściwościach smakowych. Badani nie mieli problemu z posortowaniem próbek kwaśnych, słodkich i słonych. Filiżanki, które zawierały kwasy tłuszczowe, zostały początkowo zgrupowane razem z substancjami gorzkimi. Jednak, kiedy uczestnicy mieli posortować próbki gorzkie, umami i tłuste, bez problemu do jednej grupy zakwalifikowali te tłuste.

Profesor Richard Mattes, autor badania, specjalista z zakresu żywienia, zaznacza, że smak kwasów tłuszczowych nie jest przyjemny – powoduje raczej odruch wymiotny. Może nas ostrzegać przed zepsutą żywnością (np. zjełczały ser ma dużą zawartość tłuszczu). Jednak w niewielkich ilościach wpływa korzystnie na smak produktów.

Przeprowadzone badanie to ważny krok do lepszego poznania naszych upodobań żywieniowych. Wyniki eksperymentu z pewnością przyczynią się do rozwoju przemysłu żywieniowego.

Umiar przede wszystkim

Obecnie rynek spożywczy opiera się w dużej mierze na produktach bogatych w różne tłuszcze. Dlaczego? Ludzie uwielbiają tłuste produkty, chociaż czasem nawet nie zdają sobie sprawy, jak wiele tego składnika znajduje się w potrawie.

Tłuszcze to związki, które są niezbędne do właściwego funkcjonowania organizmu. Stanowią one ważne źródło energii. Niestety, są one bardzo kaloryczne, dlatego nie można spożywać zbyt dużo produktów bogatych w tłuszcze.

Szczególnie ostrożni powinniśmy być wobec żywności bogatej w tłuszcze trans oraz nasycone kwasy tłuszczowe. Znajdziemy je m.in. w fast foodach, słonych przekąskach, batonikach, pieczywie cukierniczym. Zamiast niezdrowych tłuszczów powinniśmy wprowadzić do swojej diety produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe (np. ryby morskie). Wpływają one bardzo korzystnie na funkcjonowanie organizmu.

Zobacz również: Dlaczego warto mierzyć ciśnienie?

Badania pokazują, że mamy szczególne upodobanie do produktów zawierających tłuszcze, potrafimy bez większych problemów rozpoznać ich charakterystyczny smak. Pamiętajmy jednak, by nie przesadzać z ich spożywaniem, ponieważ wszystko w nadmiarze może nam zaszkodzić.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Nowinki:

Wynaleziono lek, który może opóźnić postęp choroby Alzheimera nawet o 30 procent Jesteś bilingwistą? Najnowsze badania naukowców dowodzą, że jesteś bystrzakiem! Myślisz, że możesz przechytrzyć komary? Naukowcy udowadniają, w jak wielkim jesteś błędzie Odkryj zielony eliksir życia i zatrzymaj zdrowie na dłużej Nowotwory są groźniejsze dla mężczyzn Neurostymulator pomoże kontrolować pęcherz moczowy Czy szwedzkim chirurgom uda się przeszczepić macicę? Będzie można odwrócić przerost mięśnia sercowego Czy osoby niewidome korzystają z echolokacji? Pod wodą słyszymy przez... kości Czy wyleczymy chorobę Parkinsona? Nikotyna na ból zęba Nowe neurony i ich połączenia ważne nie tylko dla pamięci Zapłodniona komórka jajowa dzieli się mimo błędów Mikroudary mózgu mogą zwiększać ryzyko zawału serca Samodestrukcja komórek raka piersi Naukowcy uderzą w nowotwory... diamentami Uszkodzone zawałem serce może... odrosnąć! Męska płodność zależna od stanu... kości Osoby wielojęzyczne mają lepszą pamięć Patrzenie na własne ciało zmniejsza poziom bólu Wiadomo już, skąd pochodzi agresja Witamina D niezbędna do rozwoju i utrzymania sprawności płuc Odnaleziono nowy marker zawału serca