Owoce i warzywa są coraz słodsze, a przez to mniej zdrowe
Warzywa i owoce dostępne w sprzedaży są coraz słodsze! Aby przekonać dzieci oraz dorosłych, którzy nie przepadają za tymi produktami, naukowcy opracowują nowe gatunki, które mają mniej gorzkich substancji, a przez to są bardziej lubiane przez konsumentów. Czy zmiany w smaku warzyw i owoców pozostają bez wpływu na ich właściwości? Czym grozi jedzenie „dosłodzonych” owoców i warzyw?
Z miłości do słodkości
Naukowcy ujawnili, że z roku na rok stajemy się coraz większymi łasuchami. Upodobanie do słodkiego smaku sprawiło, że znacząco zmieniły się nasze preferencje zakupowe. Jeszcze 30 lat temu najpopularniejszym gatunkiem grejpfrutów była odmiana biała. Obecnie sprzedaje się najwięcej różowych grejpfrutów, które mają aż o połowę mniej substancji o gorzkim smaku niż białe.
Na całym świecie większą popularnością cieszą się słodsze odmiany brukselki, które mają przyjemniejszy i łagodniejszy smak. W sklepach można spotkać owoce i warzywa przeznaczone specjalnie dla dzieci – marchewki, jabłka, pomidory o słodszym smaku niż tradycyjne odmiany.
Paradoks gorzkiego smaku
Dlaczego gorzki smak kojarzy nam się z czymś złym? Adam Drewnowski, epidemiolog z Uniwersytetu w Waszyngtonie tłumaczy, że na drodze ewolucji wykształciliśmy podejrzliwy stosunek do gorzkiego smaku, ponieważ kojarzymy go z trucizną. Intuicyjnie sięgamy więc po produkty, które dają nam uczucie błogości – najczęściej są to owoce i warzywa o słodkim smaku.
Gorzki smak ma negatywne konotacje, jednak w rzeczywistości jest niezwykle ważny dla naszego zdrowia. Naturalne substancje znajdujące się w warzywach i owocach o gorzkim smaku mogą nas chronić przed wieloma chorobami, zwłaszcza nowotworami.
Podczas spożywania grejpfruta, do twojego organizmu trafia naringina – flawonoid odpowiedzialny za gorzki smak. Substancja ta ma niezwykle zdolności do niszczenia komórek rakotwórczych. Dla nas jest zdrowa, ale wewnątrz ciała działa jak toksyna i zwalcza szkodliwe komórki. Naringina ma właściwości przeciwzapalne i jest bezcenna dla zdrowia.
Podobnie jest z innymi naturalnymi substancjami chemicznymi o gorzkim smaku. Kwercetyna znajduje się w zielonej herbacie, brokułach, czerwonym winie i może chronić przed rakiem płuc. Sinigrina z jarmużu, brukselki, kapusty i kalafiora również ma właściwości przeciwnowotworowe. Gorzki smak może więc uratować nam życie, jednak my wybieramy słodsze odmiany, aby czerpać większą przyjemność z jedzenia.
Sekret wartościowych owoców i warzyw
Specjaliści ostrzegają przed sięganiem po słodsze odmiany warzyw i owoców. Pozbawione gorzkich substancji nie są co prawda szkodliwe dla zdrowia, ale jedząc je, dostarczamy mniej składników odżywczych.
Konsumpcja takich produktów podtrzymuje funkcje życiowe, ale nie wpływa pozytywnie na nasze zdrowie. Właściwości warzyw i owoców są nie do przecenienia, dlatego warto sięgać po tradycyjne odmiany i nie unikać produktów o nieco gorzkim smaku. Zyska na tym nasze zdrowie, ale również kubki smakowe, które odpoczną na chwilę od słodkości.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze