Sok z tego owocu może uchronić cię przed kacem
Ilu amatorów alkoholu, tyle sposobów na kaca. Każdy z nas po swojemu stara się uporać z nieprzyjemnymi dolegliwościami, uprzykrzającymi nam dzień po suto zakrapianej imprezie, jednak w wielu przypadkach nasze wysiłki okazują się daremne. Na szczęście z pomocą przychodzą naukowcy. W ostatnim czasie odkryli zaskakująco prosty sposób na uniknięcie konsekwencji braku umiaru w piciu.
Nierówna walka z alkoholem
Napoje wyskokowe i skutki nadmiernego ich spożywania znane są od tysięcy lat. Wystarczy chwila zapomnienia, aby reakcje zachodzące w naszym organizmie uprzytomniły nam o poranku dnia następnego, jak niepotrzebny był kolejny drink. Przyjemny stan upojenia alkoholowego po kilku godzinach zastępują ciężkie do zniesienia dolegliwości. Najczęściej doskwiera nam silny ból głowy, pragnienie, nudności, nadwrażliwość na światło i hałas, a także problemy z koncentracją, potliwość, dreszcze i ogólne osłabienie organizmu. A za wszystko odpowiadają produkowane przez wątrobę enzymy trawienne, za sprawą których alkohol zostaje przekształcony w kwas i aldehyd octowy – związki siejące w naszym organizmie prawdziwe spustoszenie.
Niezwykła moc gruszek
Ciekawego odkrycia dokonali australijscy naukowcy podczas badań nad nieznanymi dotąd prozdrowotnymi właściwościami gruszek. Oprócz tego, że stanowią one doskonałe źródło potasu i naturalnego błonnika usprawniającego pracę układu pokarmowego, a w dodatku pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, okazują się być pomocne także w zwalczaniu nieprzyjemnych skutków spożywania alkoholu. Okazuje się bowiem, że owoce te zawierają związki o działaniu przeciwzapalnym, dzięki którym organizm jest w stanie szybciej odzyskać równowagę.
Jest tylko jeden haczyk. Na zadowalające efekty wynikające z picia soku gruszkowego możemy liczyć jedynie wtedy, gdy sięgniemy po niego, zanim zaczniemy raczyć się ulubionymi drinkami. Nie istnieją dowody na to, że napój ten może pomagać w niwelowaniu konsekwencji picia.
Nie tylko gruszki są naszymi sprzymierzeńcami w walce z kacem. Podobne właściwości wykazują szparagi. Udowodniono, że zawarte w nich aminokwasy przyspieszają tempo pracy komórek, których zadaniem jest rozkład alkoholu, zapobiegając tym samym wystąpieniu uszkodzeń powodowanych przez toksyny, będące produktem ubocznym tego procesu.
Obiecujące zdają się być również wyniki badań prowadzonych nad opuncją. Jej prozdrowotne właściwości znane są od dawna, jednak dopiero w ostatnim czasie odkryto, że może być ona świetnym lekarstwem na kaca. Ekstrakt z tego kaktusa może przeciwdziałać skutkom stanu zapalnego, do jakiego dochodzi w wątrobie po wypiciu alkoholu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze