Pikantne jedzenie przedłuża życie?

Badania przeprowadzone przez chińskich naukowców pokazują, że spożywanie pikantnych potraw może mieć istotny wpływ na długowieczność.
Pikantne znaczy zdrowe?
W badaniu wzięło udział prawie 490 tysięcy mężczyzn i kobiet w przedziale wiekowym 30–79 lat. Ochotnicy pochodzili z różnych części Chin. Żaden z uczestników nie miał poważnych problemów zdrowotnych, nie cierpiał na nowotwory, schorzenia serca, nie przeżył udaru mózgu.
Badania trwały od 2004 do 2008 roku. W tym czasie wypełniano kwestionariusze dotyczące stanu zdrowia oraz trybu życia uczestników. Ochotnicy odpowiadali na pytania dotyczące diety, w tym spożywania pikantnych potraw. W czasie 7 lat obserwacji badanych wystąpiło ponad 20 000 zgonów.
Na podstawie kwestionariuszy ochotników badacze mogli określić, jak tryb życia, w tym sposób odżywania wpływa na zdrowie oraz wcześniejsze ryzyko zgonu. Okazało się, że osoby, które raz lub 2 razy w tygodniu jadły coś ostrego, były o 10 proc. mniej narażone na ryzyko zgonu niż ochotnicy, którzy jedli takie potrawy rzadziej niż raz na 7 dni. Z kolei u uczestników, którzy prawie codziennie spożywali pikantne potrawy (od 3 do 7 razy w tygodniu), takie ryzyko malało nawet o 14 proc. Upodobanie do ostrych dań zmniejszyło niebezpieczeństwo śmierci z powodu schorzeń serca i układu oddechowego oraz raka.
Zobacz również: Najczęstsze problemy zdrowotne kobiet w ciąży
Czy to oznacza, że powinniśmy codziennie jeść ostre dania? Autorzy badania twierdzą, że z takimi konkluzjami trzeba jeszcze poczekać. Należy wykonać jeszcze wiele badań, by wysnuć wiążące wnioski.
Właściwości chilli
Jeśli myślimy o czymś bardzo pikantnym, najczęściej przychodzi nam do głowy papryczka chilli. Jest to bardzo ostre warzywo, a po wysuszeniu także przyprawa.
Oprócz tego, że chilli dodaje potrawie ostrości, to również dobrze wpływa na zdrowie. Zawiera witaminy: C, A, B6. Ponadto jest źródłem magnezu, żelaza, potasu, manganu. Papryczka chilli wpływa na zmniejszenie poziomu złego cholesterolu we krwi i na szybsze spalanie tkanki tłuszczowej, a także zapobiega bólom głowy.
Badania przeprowadzone przez chińskich naukowców wymagają jeszcze potwierdzenia, jednak już dziś można częściej dodawać chilli do potraw. Warzywo to nada wyjątkowy smak daniu, a poza tym, dzięki swoim właściwościom, bardzo dobrze wpłynie na funkcjonowanie całego organizmu.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze