Pikantne jedzenie przedłuża życie?

Badania przeprowadzone przez chińskich naukowców pokazują, że spożywanie pikantnych potraw może mieć istotny wpływ na długowieczność.

Zdjęcie chilli / Shutterstock

Pikantne znaczy zdrowe?

W badaniu wzięło udział prawie 490 tysięcy mężczyzn i kobiet w przedziale wiekowym 30–79 lat. Ochotnicy pochodzili z różnych części Chin. Żaden z uczestników nie miał poważnych problemów zdrowotnych, nie cierpiał na nowotwory, schorzenia serca, nie przeżył udaru mózgu.

Badania trwały od 2004 do 2008 roku. W tym czasie wypełniano kwestionariusze dotyczące stanu zdrowia oraz trybu życia uczestników. Ochotnicy odpowiadali na pytania dotyczące diety, w tym spożywania pikantnych potraw. W czasie 7 lat obserwacji badanych wystąpiło ponad 20 000 zgonów.

Na podstawie kwestionariuszy ochotników badacze mogli określić, jak tryb życia, w tym sposób odżywania wpływa na zdrowie oraz wcześniejsze ryzyko zgonu. Okazało się, że osoby, które raz lub 2 razy w tygodniu jadły coś ostrego, były o 10 proc. mniej narażone na ryzyko zgonu niż ochotnicy, którzy jedli takie potrawy rzadziej niż raz na 7 dni. Z kolei u uczestników, którzy prawie codziennie spożywali pikantne potrawy (od 3 do 7 razy w tygodniu), takie ryzyko malało nawet o 14 proc. Upodobanie do ostrych dań zmniejszyło niebezpieczeństwo śmierci z powodu schorzeń serca i układu oddechowego oraz raka.

Czy to oznacza, że powinniśmy codziennie jeść ostre dania? Autorzy badania twierdzą, że z takimi konkluzjami trzeba jeszcze poczekać. Należy wykonać jeszcze wiele badań, by wysnuć wiążące wnioski.

Właściwości chilli

Jeśli myślimy o czymś bardzo pikantnym, najczęściej przychodzi nam do głowy papryczka chilli. Jest to bardzo ostre warzywo, a po wysuszeniu także przyprawa.

Oprócz tego, że chilli dodaje potrawie ostrości, to również dobrze wpływa na zdrowie. Zawiera witaminy: C, A, B6. Ponadto jest źródłem magnezu, żelaza, potasu, manganu. Papryczka chilli wpływa na zmniejszenie poziomu złego cholesterolu we krwi i na szybsze spalanie tkanki tłuszczowej, a także zapobiega bólom głowy.

Badania przeprowadzone przez chińskich naukowców wymagają jeszcze potwierdzenia, jednak już dziś można częściej dodawać chilli do potraw. Warzywo to nada wyjątkowy smak daniu, a poza tym, dzięki swoim właściwościom, bardzo dobrze wpłynie na funkcjonowanie całego organizmu.

Zobacz również: Jakie herbaty ułatwiają odchudzanie?

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Lifestyle:

Niebezpieczny upał – chroń głowę przed słońcem Owoce i warzywa są coraz słodsze, a przez to mniej zdrowe Czy wiesz, co możesz złapać na plaży? Napoje light mają mniej kalorii, ale nie są zdrowsze Medytacja to wymierne korzyści zdrowotne Czy kary za brak szczepień są zgodne z prawem? Zła wiadomość dla miłośników surowych kiełków Nowatorski zabieg neurologiczny przeprowadzono w Bydgoszczy Siedzący tryb życia podnosi ryzyko zatorowości płucnej Czy picie wody obniża ryzyko powstawania cukrzycy? Wysokotłuszczowa dieta matki może powodować cukrzycę u dziecka Przepisy nieskuteczne - palarnie nie chronią niepalących Kanadyjskie Towarzystwo Kardiologiczne zmienia zdanie - nie należy łykać Aspiryny Życie w mieście zwiększa ryzyko chorób psychicznych Odchudzanie jest skuteczniejsze u osób... szczupłych Powstanie rozpuszczalny materiał dentystyczny odbudowujący kość Biurka z bieżnią zyskują coraz większą popularność Chcesz być zdrowy i szczęśliwy na emeryturze? - zacznij planować Korea będzie leczyć uzależnionych od Internetu Kontakt z ojcem decyduje o dorosłym życiu córki Sen polifazowy jest znacznie bardziej efektywny Domowe sposoby młodych mam na przyspieszenie porodu Światowy Dzień Krwiodawcy Zielona herbata wspomaga produkcję limfocytów T