Stworzono olej, który może być stosowany aż 80 razy

Smażenie kilka czy kilkanaście razy na tym samym oleju uważane jest za karygodny błąd żywieniowy. W czasie wielokrotnego podgrzewania wytwarzają się w nim szkodliwe dla zdrowia związki. Naukowcy opracowali jednak olej, na którym można smażyć nawet 80 razy i nie wpływa to szkodliwie na funkcjonowanie organizmu.

Zdjęcie steku / Shutterstock

Olej AFDHAL

Stworzenie tego „cudownego” oleju zawdzięczamy prof. Suhaili Mohamed, malezyjskiej uczonej z uniwersytetu Putra Malaysia. Olej został nazwany AFDHAL.

Skład oleju jest oparty na naturalnych substancjach – ekstrakcie z Rutaceaea oraz oleju palmowym. Dzięki temu olej nie wchłania się tak szybko do pożywienia i można używać go wiele razy do smażenia. Oprócz tego korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu, bowiem włączenie go do jadłospisu sprawia, że maleje ryzyko zachorowania na raka, a także zmniejsza się niebezpieczeństwo wystąpienia chorób układu krążenia oraz udaru mózgu. Niektóre składniki oleju wykazują działanie przeciwhistaminowe i antybakteryjne. Ponadto ekstrakt z Rutaceaea to naturalny przeciwutleniacz. Chroni on organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

To jednak nie wszystko. Olej AFDHAL jest nie tylko bardzo zdrowy, ale również doskonale wpływa na jakość przygotowywanych na nim potraw. Dania smażone na oleju AFDHAL są smaczne i chrupkie.

Gratka dla fanów smażenia

Stworzenie oleju, na którym można smażyć produkty żywnościowe nawet kilkadziesiąt razy to istotny krok dla rozwoju przemysłu żywieniowego. Dzięki temu można w zdrowszy sposób przygotowywać smażone dania.

Obecnie wiele osób na świecie nie wyobraża sobie jadłospisu bez smażonych produktów. Frytki, kotlety, steki – niektórym trudno wyeliminować te dania z diety. Niestety, bardzo często są one przygotowane w niezdrowy sposób. Przyrządzamy je na oleju, którego używaliśmy już wiele razy i w którym pływają resztki poprzednich dań czy przyprawy. Smażymy na dużym ogniu, w bardzo wysokiej temperaturze. To niedopuszczalne.

Dlatego jeśli nie lubimy wylewać tłuszczu po jednym użyciu, warto śledzić rozwój masowej produkcji oleju stworzonego przez malezyjską uczoną.

Zobacz również: Jak pozbyć się kataru?

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Lifestyle:

Pikantne jedzenie przedłuża życie? Niebezpieczny upał – chroń głowę przed słońcem Owoce i warzywa są coraz słodsze, a przez to mniej zdrowe Czy wiesz, co możesz złapać na plaży? Napoje light mają mniej kalorii, ale nie są zdrowsze Medytacja to wymierne korzyści zdrowotne Czy kary za brak szczepień są zgodne z prawem? Zła wiadomość dla miłośników surowych kiełków Nowatorski zabieg neurologiczny przeprowadzono w Bydgoszczy Siedzący tryb życia podnosi ryzyko zatorowości płucnej Czy picie wody obniża ryzyko powstawania cukrzycy? Wysokotłuszczowa dieta matki może powodować cukrzycę u dziecka Przepisy nieskuteczne - palarnie nie chronią niepalących Kanadyjskie Towarzystwo Kardiologiczne zmienia zdanie - nie należy łykać Aspiryny Życie w mieście zwiększa ryzyko chorób psychicznych Odchudzanie jest skuteczniejsze u osób... szczupłych Powstanie rozpuszczalny materiał dentystyczny odbudowujący kość Biurka z bieżnią zyskują coraz większą popularność Chcesz być zdrowy i szczęśliwy na emeryturze? - zacznij planować Korea będzie leczyć uzależnionych od Internetu Kontakt z ojcem decyduje o dorosłym życiu córki Sen polifazowy jest znacznie bardziej efektywny Domowe sposoby młodych mam na przyspieszenie porodu Światowy Dzień Krwiodawcy