Uczucie wdzięczności sprawia, że jemy więcej słodyczy

Wdzięczność to bardzo przyjemne odczucie. Pojawia się, gdy ktoś okazuje nam dobroć, życzliwość. Niestety, posiada też swoje ciemne strony.

Zdjęcie słodyczy / Shutterstock

Wdzięczność na słodko

Zależnością między uczuciem wdzięczności a spożywanymi pokarmami zajęła się Ann Schlosser – profesor marketingu z University of Washington Foster School of Business. Wyniki jej badań zostały opublikowane w Journal of Consumer Psychology.

Okazuje się, że wtedy, gdy odczuwamy wdzięczność, chętniej spożywamy słodycze – do takiego wniosku doszła Ann Schlosser po przeprowadzeniu badań. Na czym one polegały? U uczestników wywoływano różne emocje, a następnie proponowano produkty żywnościowe o różnych smakach. Ochotnicy mogli również nie wybierać żadnego pokarmu.

Badani, kiedy odczuwali wdzięczność, częściej sięgali po coś słodkiego. Jednocześnie jedli oni mniej produktów słonych czy kwaśnych. Wdzięczność nie powoduje więc ogólnego zwiększenia konsumpcji, ale jedynie przyczynia się do podniesienia spożycia słodkości.

Na całym świecie ludzie używają nazw smaków jako metafor uczuć. Słony, kwaśny i gorzki kojarzą się z nieprzyjemnymi uczuciami, z kolei słodki smak zazwyczaj określa pozytywne uczucia, zachowania, np. życzliwość, empatię, hojność. Kiedy mówimy: „Ona jest taka słodka”, to chcemy wyrazić, że ta osoba jest dobra, życzliwa, miła.

Schlosse zauważa też, że pozytywne poczucie dumy nie rodzi takiej chęci spożywania słodyczy, jak odczucie wdzięczności, ponieważ nie wywołuje ono takich samych „słodkich” konotacji.

Badanie pokazuje, że zależność między wdzięcznością a jedzeniem słodyczy jest najsilniejsza wśród osób, które czują się do kogoś przywiązane emocjonalnie. Ludzie związani uczuciowo widzą między sobą więcej podobieństw, czują, że współzależą od siebie. Chętniej też przyjmują pomoc.

Słodko, ale czy zdrowo?

Wdzięczność, pomimo że jest przyjemnym uczuciem, może być niebezpieczna dla naszego zdrowia. Częstsze spożywanie słodyczy prowadzi do wielu poważnych chorób, np. otyłości. Łakocie są też odpowiedzialne za wzrost ciśnienia oraz zwiększenie poziomu cholesterolu.

Badaczka zaznacza, że wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, co tak naprawdę napędza konsumpcję. Dlatego powinniśmy szczególnie uważać w okresie świąt. Właśnie wtedy otrzymujemy prezenty, wiele osób okazuje nam swoją życzliwość. Jesteśmy bardzo wdzięczni i… sięgamy po czekoladkę. Jeśli będziemy wiedzieć, co tak naprawdę stoi za chęcią zjedzenia czegoś słodkiego, będzie nam łatwiej oprzeć się pokusie.

Zobacz również: 10 urodowych trików, które musisz znać

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Nowinki:

Naukowcy opracowali żel, który łagodzi stany zapalne w jelitach Religia lepsza dla psychiki niż sport i wolontariat Przełom w diagnostyce raka trzustki! Wystarczy tylko badanie moczu? Coca-cola jak heroina – zobacz, jak naprawdę wpływa na nasz organizm Sok z tego owocu może uchronić cię przed kacem Te 4 kroki mogą nawet o połowę zmniejszyć ryzyko niewydolności serca Tłusty – szósty smak? Wynaleziono lek, który może opóźnić postęp choroby Alzheimera nawet o 30 procent Jesteś bilingwistą? Najnowsze badania naukowców dowodzą, że jesteś bystrzakiem! Myślisz, że możesz przechytrzyć komary? Naukowcy udowadniają, w jak wielkim jesteś błędzie Odkryj zielony eliksir życia i zatrzymaj zdrowie na dłużej Nowotwory są groźniejsze dla mężczyzn Neurostymulator pomoże kontrolować pęcherz moczowy Czy szwedzkim chirurgom uda się przeszczepić macicę? Będzie można odwrócić przerost mięśnia sercowego Czy osoby niewidome korzystają z echolokacji? Pod wodą słyszymy przez... kości Czy wyleczymy chorobę Parkinsona? Nikotyna na ból zęba Nowe neurony i ich połączenia ważne nie tylko dla pamięci Zapłodniona komórka jajowa dzieli się mimo błędów Mikroudary mózgu mogą zwiększać ryzyko zawału serca Samodestrukcja komórek raka piersi Naukowcy uderzą w nowotwory... diamentami