Uczucie wdzięczności sprawia, że jemy więcej słodyczy

Wdzięczność to bardzo przyjemne odczucie. Pojawia się, gdy ktoś okazuje nam dobroć, życzliwość. Niestety, posiada też swoje ciemne strony.
Wdzięczność na słodko
Zależnością między uczuciem wdzięczności a spożywanymi pokarmami zajęła się Ann Schlosser – profesor marketingu z University of Washington Foster School of Business. Wyniki jej badań zostały opublikowane w Journal of Consumer Psychology.
Okazuje się, że wtedy, gdy odczuwamy wdzięczność, chętniej spożywamy słodycze – do takiego wniosku doszła Ann Schlosser po przeprowadzeniu badań. Na czym one polegały? U uczestników wywoływano różne emocje, a następnie proponowano produkty żywnościowe o różnych smakach. Ochotnicy mogli również nie wybierać żadnego pokarmu.
Badani, kiedy odczuwali wdzięczność, częściej sięgali po coś słodkiego. Jednocześnie jedli oni mniej produktów słonych czy kwaśnych. Wdzięczność nie powoduje więc ogólnego zwiększenia konsumpcji, ale jedynie przyczynia się do podniesienia spożycia słodkości.
Zobacz również: 8 sposobów, aby uzdrowić swój dom, czyli tajniki sztuki feng-shui
Na całym świecie ludzie używają nazw smaków jako metafor uczuć. Słony, kwaśny i gorzki kojarzą się z nieprzyjemnymi uczuciami, z kolei słodki smak zazwyczaj określa pozytywne uczucia, zachowania, np. życzliwość, empatię, hojność. Kiedy mówimy: „Ona jest taka słodka”, to chcemy wyrazić, że ta osoba jest dobra, życzliwa, miła.
Schlosse zauważa też, że pozytywne poczucie dumy nie rodzi takiej chęci spożywania słodyczy, jak odczucie wdzięczności, ponieważ nie wywołuje ono takich samych „słodkich” konotacji.
Badanie pokazuje, że zależność między wdzięcznością a jedzeniem słodyczy jest najsilniejsza wśród osób, które czują się do kogoś przywiązane emocjonalnie. Ludzie związani uczuciowo widzą między sobą więcej podobieństw, czują, że współzależą od siebie. Chętniej też przyjmują pomoc.
Słodko, ale czy zdrowo?
Wdzięczność, pomimo że jest przyjemnym uczuciem, może być niebezpieczna dla naszego zdrowia. Częstsze spożywanie słodyczy prowadzi do wielu poważnych chorób, np. otyłości. Łakocie są też odpowiedzialne za wzrost ciśnienia oraz zwiększenie poziomu cholesterolu.
Badaczka zaznacza, że wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, co tak naprawdę napędza konsumpcję. Dlatego powinniśmy szczególnie uważać w okresie świąt. Właśnie wtedy otrzymujemy prezenty, wiele osób okazuje nam swoją życzliwość. Jesteśmy bardzo wdzięczni i… sięgamy po czekoladkę. Jeśli będziemy wiedzieć, co tak naprawdę stoi za chęcią zjedzenia czegoś słodkiego, będzie nam łatwiej oprzeć się pokusie.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze