Czujesz nieprzyjemny zapach? E-nos powie ci, co jest jego źródłem

Nieświeża, rozkładająca się żywność, spaliny czy parująca brudna woda wydzielają zapachy, które towarzyszą nam każdego dnia. O ile ich źródło jest nam znane, często w powietrzu krąży nieprzyjemna woń, której zdiagnozowanie dla ludzkiego nosa jest niemal niemożliwe. To z kolei może być niebezpieczne dla naszego środowiska, ponieważ zakłady produkcyjne odpowiadające za wytwarzanie nieprzyjemnych zapachów mogą nie wiedzieć, co jest źródłem ich problemu. Między innymi dla ochrony środowiska, jak i dla zwiększenia restrykcji dotyczących żywności gdańscy naukowcy stworzyli e-nos. Czym jest i na czym opiera się jego działanie?

Zdjęcie kobiety / Shutterstock

Polski elektroniczny nos

Naukowcy Politechniki Gdańskiej znaleźli rozwiązanie na problemy przemysłu spożywczego, chemicznego czy petrochemicznego związane z emisją przykrych zapachów. Dotychczas wiele z produkowanych przez nie zapachów było trudnych do zidentyfikowania, a co za tym idzie, do usunięcia. Dzięki najnowszemu wynalazkowi polskich naukowców, nazwanego e-nosem, dotychczasowe problemy zostaną wyeliminowane. Gdański wynalazek opiera się na czujnikach, które wykrywając i odczytując cechy właściwe dla danej próbki zapachowej, przetwarzają je i uśredniają. Dzięki temu, że odczyty konkretnych zapachów przeprowadzane są cyfrowo, możliwe jest natychmiastowe zbudowanie profilu zapachowego właściwego dla konkretnej próbki.

Niezawodny węch

Oczywiście w przypadku takich wynalazków pojawia się pytanie dotyczące awaryjności i niezawodności – co stanie się, gdy powietrze będzie wręcz przesycone zapachami? – W naszym e-nosie zastosowaliśmy rozwiązania techniczne oraz algorytm, który zabezpiecza czujniki przed przesyceniem, dzięki czemu nie występują długotrwałe przerwy w działaniu urządzenia. Zebrane z powietrza dane ulegają analizie odpowiednią metodą, która umożliwia przypisanie odebranego sygnału konkretnemu zapachowi. Po zakończeniu każdej analizy czujniki wracają ze stanu pobudzenia do stanu równowagi – tłumaczy prof. Marian Kamiński, kierownik Katedry Inżynierii Chemicznej i Procesowej Politechniki Gdańskiej.

Najnowszy wynalazek to według jego autorów prawdziwa rewolucja. Dotychczasowe metody pozwalające na analizę zapachów zajmowały niekiedy nawet kilka godzin. E-nos wykonuje tę samą pracę w niespełna minutę. Wynalazek ten pozwoli także na obniżenie kosztów związanych z przeprowadzanymi analizami. Obecnie naukowcy starają się znaleźć nowe zastosowania dla swojego elektronicznego nosa – chcą, aby w przyszłości pomagał lekarzom w diagnostyce medycznej, a także w kontroli jakości produktów spożywczych.

Zobacz również: Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Nowinki:

Uczucie wdzięczności sprawia, że jemy więcej słodyczy Naukowcy opracowali żel, który łagodzi stany zapalne w jelitach Religia lepsza dla psychiki niż sport i wolontariat Przełom w diagnostyce raka trzustki! Wystarczy tylko badanie moczu? Coca-cola jak heroina – zobacz, jak naprawdę wpływa na nasz organizm Sok z tego owocu może uchronić cię przed kacem Te 4 kroki mogą nawet o połowę zmniejszyć ryzyko niewydolności serca Tłusty – szósty smak? Wynaleziono lek, który może opóźnić postęp choroby Alzheimera nawet o 30 procent Jesteś bilingwistą? Najnowsze badania naukowców dowodzą, że jesteś bystrzakiem! Myślisz, że możesz przechytrzyć komary? Naukowcy udowadniają, w jak wielkim jesteś błędzie Odkryj zielony eliksir życia i zatrzymaj zdrowie na dłużej Nowotwory są groźniejsze dla mężczyzn Neurostymulator pomoże kontrolować pęcherz moczowy Czy szwedzkim chirurgom uda się przeszczepić macicę? Będzie można odwrócić przerost mięśnia sercowego Czy osoby niewidome korzystają z echolokacji? Pod wodą słyszymy przez... kości Czy wyleczymy chorobę Parkinsona? Nikotyna na ból zęba Nowe neurony i ich połączenia ważne nie tylko dla pamięci Zapłodniona komórka jajowa dzieli się mimo błędów Mikroudary mózgu mogą zwiększać ryzyko zawału serca Samodestrukcja komórek raka piersi