Truskawki dobre na cerę

... Rynek kosmetyczny pełen jest drogich produktów zawierających duże ilości zdrowych dla skóry witamin, przeciwutleniaczy lub kwasu salicylowego. Można jednak uzyskać te same zdrowotne i poprawiające ... rodnikami powstałymi pod wpływem promieni ...

dawno temu

6 sposobów na obniżenie ciśnienia

... ćwiczenia, przejście na dietę bogatą w owoce i warzywa, a ubogą w tłuszcze i sód oraz regularne przyjmowanie kwasu foliowego. ... , codzienne ćwiczenia, przejście na dietę bogatą w owoce i warzywa, a ubogą w tłuszcze i sód oraz regularne ...

dawno temu

Sok warzywny dla diabetyków

... produkujących kwas mlekowy (LAB), które mają usuwać z soku węglowodany, lecz pozostawiać w nim jego smak, witaminy i wartości odżywcze. Bakterie LAB, nazywane również probiotykami, są powszechnie stosowane do wyrobu jogurtów i serów. ... ...

dawno temu

Ocet i odchudzanie

... – w zasięgu domowej spiżarni. Japońscy naukowcy udowodnili, że zwykły ocet, stosowany w marynatach, sosach i dressingach do sałatek, może pomóc w walce z nadmiarem kilogramów. Badacze dowodzą, że główny składnik octu, którym jest kwas ...

dawno temu

Jajka są zdrowe

... pokazały, że cholesterol znajdujący się w jedzeniu nie podwyższa u ludzi ryzyka problemów z sercem. Przyczyną tych problemów są głównie tłuszcze przetworzone oraz nasycone kwasy tłuszczowe – dodają. ... pokazały, że cholesterol znajdujący ...

dawno temu

Dobre tłuszcze dla cukrzyków

... kobiet z cukrzycą, które przez 4 miesiące przyjmowały dwa rodzaje tłuszczów – kwas linolowy otrzymywany z nasion słonecznika (CLA) i olej szafranowy. Kobiety, które przyjmowały CLA, zauważyły ... na lepsza kontrolę cukrzycy. CLA jest ...

dawno temu

Tłuste potrawy najpierw wpływają na mózg

... tego tłuszczu powodują, iż mózg wysyła informacje do komórek organizmu, by te ignorowały informacje tłumiące apetyt od leptyny (białko) i insuliny, hormonu odpowiedzialnego za kontrolę wagi. Stwierdzono, że to właśnie kwas palmitynowy (rodzaj ...

dawno temu

Sezon na borówki

... porcji brokułów, jabłek czy marchewki. Badania dowiodły, że jeden z antyoksydantów zawartych w borówkach – kwas ellagi – chroni przed rozwojem komórek nowotworowych. ... porcji brokułów, jabłek czy marchewki. Badania dowiodły, że ...

dawno temu

Wrzaski żony powodują głuchnięcie!

... – inne badania wykazały, że starsi mężczyźni zmniejszali u siebie ryzyko utraty słuchu o 20 proc. dzięki regularnemu zażywaniu kwasu foliowego. Badana próba liczyła 5290 osób obojga płci w wieku 20 ... – inne badania wykazały, że ...

dawno temu

Białe wino niebezpieczne dla szkliwa

... znacznie szybciej, sprawiając, że zęby stają się bardziej wrażliwe na ciepło i zimno. Uszkodzenia zębów powodowane przez kwas znajdujący się w białym winie mogą także przyczynić się do szybszej próchnicy ... znacznie szybciej, sprawiając, że ...

dawno temu

L-karnityna nie pomaga w odchudzaniu

... , która zawiera proteiny z mięsa, ryb, jajek, mleka, powinna zapewniać potrzebną dawkę L-karnityny. Substancja ta odgrywa główną rolę w metabolizmie kwasów tłuszczowych. Wpływa również na koenzym-A. ... , która zawiera proteiny z mięsa, ryb, ...

dawno temu

Badania rzucają nowe światło na salmonellę

... jest odporna na działanie kwasów żołądkowych i warunki panujące w jelitach, które eliminują większość szkodliwych bakterii. Podczas badań wykryto mechanizm, który pozwala salmonelli przetrwać w ciężkich warunkach dzięki regulacji genetycznej. ...

dawno temu

Napój jak duży hamburger

... . Jednak po jego wypiciu i dostaniu do żołądka, jego konsystencja na powrót się zmienia – w wyniku reakcji z kwasami żołądkowymi – w gęsty żel. Substancja, wolna od kalorii, powoduje uczucie sytości, które może trwać do 6 godzin. ... ...

dawno temu

Mona Lisa z wysokim cholesterolem

... University, dama na słynnym obrazie Leonarda Da Vinci pokazuje wyraźne oznaki nadmiernego nagromadzenia kwasów tłuszczowych pod naskórkiem, które są spowodowane wysokim cholesterolem. Sugeruje także, że w rejonie prawego oka można zauważyć ...

dawno temu

Skup się na małych rzeczach, a schudniesz

... Uzupełnianie diety multiwitaminami zmniejszy uczucie głodu. Najlepsze byłyby w tym celu tabletki, które pokrywają blisko 100% zapotrzebowania organizmu na chrom, miedź, kwas foliowy, magnez, jod, niacynę, witaminy B2, B6 i B12 i cynk. ... ...

dawno temu

Dieta bogata w ryby zmniejsza ryzyko utraty wzroku w podeszłym wieku

... Stosowanie diety bogatej w kwasy tłuszczowe występujące w tłustych rybach, takich jak tuńczyk czy łosoś, zmniejsza ryzyko zachorowania na zwyrodnienie plamki żółtej. Choroba ta jest ściśle ... analizowano ich nawyki żywieniowe oraz regularnie ...

dawno temu

Owoce i warzywa pomagają zapobiec depresji?

... i rafinowany cukier może mieć odwrotny skutek. W odniesieniu do chorób natury psychicznej jest o wiele mniej danych, aczkolwiek kwasy tłuszczowe omega-3, jak się sądzi, mogą mieć potencjalnie korzystny ...

dawno temu

Fast foody wzmagają łaknienie

... , że chemia mózgu danej osoby może zmienić się w krótkim czasie. Nasze odkrycia sugerują, że gdy jemy coś bogatego w tłuszcze, nasz mózg zostaje „uderzony” przez kwasy tłuszczowe i opiera się działaniu insuliny i leptyny. Jeśli mózg ...

dawno temu

Badania nad skutecznością witaminy D i oleju rybiego

... medycyna znała już wiele suplementów, z którymi wiązano podobne nadzieje, takich jak witamina C, kwas foliowy, selen czy beta-karoten. Jednak próby prowadzone na dużą skalę pokazały, że ich wpływ ...

dawno temu

Zanim zdecydujemy się na operację plastyczną

... z nową fryzurą. Może ona odmienić wyląg, tak samo jak nawet zwykłe wyregulowanie brwi. Warto też zadbać o naszą skórę. Serum (tak samo jak produkty bogate w kwasy omega-3) pomoże odzyskać promienny blask ...

dawno temu

Jajka, mięso i produkty mleczne nie zwiększają ryzyka raka piersi

... ryzyko zachorowania na raka piersi. Inne badanie również nie stwierdziło, żeby sprzężony kwas linolowy (CLA) – zawarty w produktach mlecznych i mięsie, takim jak wołowina – miał jakiekolwiek działanie ochronne przeciwko temu ...

dawno temu

Orzechy kokosowe obniżają stężenie wirusa HIV we krwi

... jedzą gotowane kokosy, by zapobiegać chorobom. Olej kokosowy zawiera kwas laurynowy, który w organizmie przekształcany jest w monolauryn. Ten z kolei rozpuszcza tłuszcze w powłoce wirusa i w ten sposób powoduje rozpad cząsteczki wirusa. ... ...

dawno temu

Oczy lubią nagietki

... ) oraz przede wszystkim luteina, która zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i katarakcie. Podczas gdy, niektórzy ludzie są zadowoleni z jedzenia ich w takiej postaci jakiej występują, trwają aktualnie prace nad dodawaniem luteiny z nagietków do ...

+ Pokaż więcej