mięso

Przetworzone mięso powiązane z rakiem prostaty

... Mężczyźni, którzy spożywają dużo czerwonego mięsa oraz przetworzonych produktów mięsnych mogą mieć większe ryzyko zachorowania na raka prostaty niż ci, którzy ograniczają konsumpcję tego typu ... żywności, twierdzi amerykańskie badania. Naukowcy ...

dawno temu

Najczęstsze problemy zdrowotne kobiet w ciąży

Amatorzy czerwonego mięsa umierają młodziej

... Dziesięć lat badań na pięciuset tysiącach Amerykanów przyniosło złą wiadomość dla wielbicieli czerwonego i mocno przetworzonego mięsa. Jego spożywanie można przypłacić chorobami serca i nowotworami ... prowadzącymi do przedwczesnej śmierci. Aż ...

dawno temu

Dużo mięsa w diecie to wyższe ryzyko raka pęcherza moczowego

... Zgodnie z wynikami najnowszych badań, związek między spożywaniem dużych ilości mięsa a nowotworami jest znacznie większy, niż dotąd sądzono. Naukowcy wykazali, że częste jedzenie potraw mięsnych ... , zwłaszcza pieczonych lub gotowanych w ...

dawno temu

Surowe mięso niebezpieczne dla nerek

... Surowe mięso może szkodzić chorym na nerki. Okazuje się, że nieugotowane produkty mięsne wzbogacane dodatkami do żywności (m.in. konserwantami czy ulepszaczami smaku) mogą zawierać wysokie ... , bo ich zbyt wysokie stężenie we krwi u osób ...

dawno temu

Grill, który nie wywołuje raka

... Grillowanie na łonie przyrody to jedna z ulubionych rozrywek wielu ludzi na całym świecie. Wiadomo jednak, że mięso przyrządzane na grillu zawiera substancje rakotwórcze. Jak grillować bezpiecznie ... ? Co zrobić, żeby być zdrowym, nie ...

dawno temu

Brytyjskie kurczaki niebezpieczne dla zdrowia

... Standards Agency (FSA) podaje, że jest on zabijany podczas prawidłowego gotowania mięsa kurzego. FSA, Department for Environment, Food i Rural Affairs w latach 2005–2010 chcą zmniejszyć o połowę liczbę występowania campylobacter w mięsie. ...

dawno temu

Jemy mięso i pijemy mleko ze sklonowanych krów

... . Aczkolwiek konsumenci nie wiedząc o tym, prawdopodobnie już spożywają mięso i mleko z potomstwa sklonowanego bydła. Rolnicy mogą już stosować klonowanie i inne pomocnicze technologie, by hodować krowy ... , sprawiając, że przy mniejszej ilości ...

dawno temu

Brudy w kuchni

... po zetknięciu się z surowym mięsem, nie zdając sobie sprawy z zagrożeń, jakie może nieść nieugotowane mięso. Nowe badania są częścią programu rządowego, który ma na celu uświadomienie ludziom, jak ważne ... po zetknięciu się z surowym mięsem, ...

dawno temu

Nadmiar bekonu drogą do raka

... Spadek spożycia wysoko przetworzonego mięsa i wędlin (takich jak bekon czy szynka) pozwoliłby na uratowanie co roku od zachorowania na raka jelit około 3700 osób. Profesor Martin Wiseman ... ze Światowego Funduszu Badań nad Rakiem podkreśla ...

dawno temu

Czy tylko szynka jest niebezpieczna?

... World Cancer Research Fund (WCRF) ostrzega, że jedzenie przez dzieci bekonu, szynki, salami i innych rodzajów przetworzonego mięsa w trakcie ich dorastania może zwiększyć ryzyko zachorowania ... przez z nich na raka. Poza tym może przyczynić się ...

dawno temu

Kwasy tłuszczowe podstawą zdrowej diety

... , ale również na odpowiednie ich proporcje. Autorzy sugerują, że współczesna dieta jest zbyt bogata w kwasy omega-6 (zawarte m.in. w mięsie i olejach) w porównaniu z kwasami omega-3 (które można znaleźć ... obecnie dieta bogata w mięso może ...

dawno temu

Naukowcy odkryli nową odmianę wirusa HIV

... rozpoznany przez naukowców w latach 80., to pierwsze przypadki zachorowań zdarzyły się już na początku XX wieku w Republice Demokratycznej Kongo. Najprawdopodobniej wirus trafił do organizmu ludzkiego poprzez spożycie zarażonego nim mięsa. ... ...

dawno temu

Dieta wegetariańska kluczem do długiego życia

... Ograniczenie spożywania pewnego białka, znajdującego się w rybach i mięsie, może spowolnić proces starzenia się oraz przedłużyć długość życia. Naukowcy od dawna wierzą, iż niezwykle niskokaloryczna ... zawierającej to białko, takiej jak mięso, ...

dawno temu

To jak to jest z tym wegetarianizmem?

... W środowisku dietetyków, lekarzy i ekspertów żywieniowych trwa odwieczna debata na temat pożytków i zagrożeń płynących z zupełnej rezygnacji ze spożycia mięsa. Jedni twierdzą, że mięso ...

dawno temu

Dieta śródziemnomorska przepisem na długowieczność

... , a uboga w mięso i produkty mięsne, nabiał i tłuszcze nasycone. Ostatnie badania przeprowadzone w Harvardzkiej Szkole Zdrowia Publicznego pokazują, że nie wszystkie elementy diety śródziemnomorskiej w równym ... stopniu wpływają na wydłużenie ...

dawno temu

Śniadania najbardziej słone

... Food Standars Agency (FSA) ostrzega, iż śniadanie jest najbardziej słonym posiłkiem dla wielu Brytyjczyków. Według rządowej ankiety ponad trzy czwarte konsumentów nie wie, iż chleb, mięso i płatki ...

dawno temu

Powiązane Tematy

Popularne tematy

Zobacz wszystkie