aloes właściwości

Aloes zbawieniem dla wrażliwych zębów

... Aloes znany jest ze swojego szerokiego zastosowania dla naszego zdrowia i kondycji skóry. Ma właściwości leczące rany, poparzenia, a także koi ból. Stosuje się go powszechnie w leczeniu wielu chorób ... ze względu na jego silne działanie ...

dawno temu

Najczęstsze problemy zdrowotne kobiet w ciąży

Niezwykłe właściwości miodu Manuka

... Miód jest lekarstwem na bolące gardło, łagodzi problemy z trawieniem, a co najbardziej niezwykłe – może poradzić sobie nawet z pałeczkami gronkowca złocistego. Lecznicze właściwości miodu ... publicznej wkradł się jednak miód z krzewu ...

dawno temu

Herbata miętowa ma właściwości przeciwbólowe

... Filiżanka brazylijskiej herbaty miętowej ma właściwości przeciwbólowe, porównywalne do komercyjnych środków przeciwbólowych, sugeruje badanie. Crenata Hyptis jest przepisywany przez brazylijskich ...

dawno temu

Warzywa gotuj zawsze w całości

... Najnowsze eksperymenty chemików z Newcastle University pokazały, że odżywcze i zdrowotne właściwości warzyw mogą być zwielokrotnione, jeśli ugotujemy je w całości. Eksperyment przeprowadzono ... na marchewkach znanych z pozytywnego wpływu na ...

dawno temu

Ziarna kawy leczą

... Wbrew powszechnej opinii picie kawy może wyjść nam na dobre. Okazuje się, że spożywana w odpowiednich ilościach ma właściwości lecznicze. Naukowcy z Harwardu, którzy podjęli się studiów ... nad leczniczymi właściwościami kawy, dowodzą, że picie ...

dawno temu

Na mdłości imbir

... przyprawa o wyrazistym smaku i aromacie, spotykana w jedzeniu i napojach, na przykład w piwie imbirowym czy pierniczkach. Jest znany ze swoich przeciwwymiotnych właściwości, jak dotąd stosowano ...

dawno temu

Czy szklanka mleka może pomóc obniżyć poziom stresu?

... Białko wykryte w mleku jest najnowszym sposobem na leczenie stresu. Lactium, białko zawarte w mleku, zdaje się mieć właściwości uspokajające przez obniżenie ciśnienia krwi i zmniejszenie poziomu ... nad właściwościami relaksującymi mleka ponad ...

dawno temu

Marihuana odchudza

... Po latach badań nad marihuaną wiadomo już, że jej właściwości psychoaktywne i rozluźniające to nie wszystko. Holenderscy biolodzy ogłosili właśnie, że marihuana może również… odchudzać ... się o niej nawet jako o przyszłości technologii. Stąd ...

dawno temu

Kurkuminą w raka

... zostały najpierw poddane działaniu kurkuminy, a później wystawione na działanie nikotyny. Okazało się, że przyprawa blokowała rakowe właściwości komórek. ... zostały najpierw poddane działaniu kurkuminy, a później wystawione na działanie ...

dawno temu

Czekolada zmniejsza ryzyko zawału serca

... z osobami, które czekoladę jedzą bardzo rzadko. Wcześniejsze badania wykazały inne prozdrowotne właściwości czekolady – chroni serce osób starszych, obniża ciśnienie oraz usprawnia przepływ krwi. ... w porównaniu z osobami, które czekoladę ...

dawno temu

Kolejne kontrowersje na temat plastiku (i nie tylko)

... Już wiele miesięcy temu media informowały o najnowszych odkryciach szkodliwych właściwości Bisfenolu A, nazywanego BPA. Jest to związek organiczny z rodziny fenoli, stosowany m.in. w produkcji ... chemicznymi, które pozwoliłyby zastąpić Bisfenol ...

dawno temu

Oliwy, oleje, tłuszcze...

... , jest równie zdrowy, jak oliwa z oliwek, a ponadto ma nadzwyczajne właściwości smakowe. Prawda jest taka, że najlepiej trzymać w kuchni kilka rodzajów tłuszczy, w zależności od przeznaczenia: tłuszcze nasycone ... , to badania naukowe dowodzą, ...

dawno temu

Grzyby na raka piersi

... Codzienne jedzenie grzybów może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi aż o dwie trzecie – ogłaszają chińscy naukowcy. Najsilniejsze właściwości antyrakowe mają grzyby surowe; suszone również przeciwdziałają rozwojowi komórek ...

dawno temu

Dzienna dawka kwasów omega-3

... Rybi olej stał się ostatnio przedmiotem badań ze względu na jego właściwości ochronne dla serca. Niektórzy kardiolodzy uważają, że czas już, aby nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 miały ustaloną dawkę dziennego zapotrzebowanie dla organizmu, ...

dawno temu

Owoce i warzywa są coraz słodsze, a przez to mniej zdrowe

... substancji, a przez to są bardziej lubiane przez konsumentów. Czy zmiany w smaku warzyw i owoców pozostają bez wpływu na ich właściwości? Czym grozi jedzenie „dosłodzonych” owoców i warzyw? ... smak. Substancja ta ma niezwykle zdolności do ...

dawno temu

Świeży, sprasowany czosnek najlepszy dla serca

... Najnowsze badania dowodzą, że czosnek jest najlepszy dla naszego serca, kiedy jemy go na surowo, nie poddając go żadnym procesom przetwórczym. Prozdrowotne właściwości czosnku znane są od wieków ... Najnowsze badania dowodzą, że czosnek jest ...

dawno temu

Zielona herbata wspomaga produkcję limfocytów T

... Właściwości polifenoli zawartych w zielonej herbacie stały się już słynne nie tylko w kręgach medycznych. Wiadomo powszechnie, że dzięki swojemu silnemu działaniu przeciwutleniającemu, stanowią one ... pojawiające się w nim stany zapalne, ...

dawno temu

Substancja roślinna chroni przed rozwojem Alzheimera

... . Jednak naukowcy podejrzewają, że flawonoidy chronią mózg za pomocą innych mechanizmów niż ich przeciwutleniające właściwości. Badania pokazały, że stosowanie diety bogatej w winogrona, zieloną herbatę ... właściwość substancji z jej możliwym ...

dawno temu

Brokuły i ketchup z pomidorów mogą uchronić od raka prostaty

... kilku potraw, które zawierają składniki, których właściwości przeciwnowotworowe zostały udowodnione naukowo. ... kilku potraw, które zawierają składniki, których właściwości przeciwnowotworowe zostały udowodnione naukowo. Aby ich spożycie ...

dawno temu

Powiązane Tematy

Popularne tematy

Zobacz wszystkie